GLOBUS

Macron i Le Pen vode u Francuskoj, Mélenchon u prekomorskim oblastima

23.4.2017

Prema podacima izlaznih anketa nezavisni centristički kandidat Emmanuel Macron i liderka ultradesničarskog Nacionalnog fronta Marine Le Pen vode u prvom krugu predsjedničkih izbora u evropskom dijelu Francuske, dok krajnje ljevičarski kandidat Jean-Luc Mélenchon vodi u francuskim prekomorskim teritorijama.

To je objavila belgijska državna televizija na francuskom jeziku, a prenosi TAS S.

Navodi se da je u evropskom dijelu Francuske Macron za sada osvojio 24, a Le Penova 22 posto glasova, a za njima slijede kandidat Republikanaca François Fillon sa 20,5 posto glasova i Mélenchon sa 18 posto.

Na glasanju u francuskim prekomorskim teritorijama, koje je zbog vremenske razlike održano juče, Mélenchon je prema podacima belgijske televizije dobio 27,36 posto u Martinique, 34,45 posto u Saint-Pierre i Miquelonu i 24,72 posto u Francuskoj Gvajani, dok Macron vodi u Guadaloupu.

TAS S navodi da će prvi preliminarni rezultati prvog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj biti objavljeni večeras prije ponoći, a da bilo kakvo objavljivanje anketa ili komentarisanje glasanja u samoj Francuskoj tokom trajanja izbora može da vodi novčanoj kazni od 75.000 do 350.000 eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.