GLOBUS

Novi zaokret u prvom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj: Macron uvećava prednost u odnosu na Le Pen

24.4.2017

1.50

Prema posljednjim rezultatima, a kako je prenio AFP, Macron je nastavio uvećavati svoju prednost. Trenutno ima podršku 23,7 posto Francuza, a njegova protukandidatkinja Marine Le Pen 21,9 posto.


00:01

Nakon 78 posto prebrojanih glasova, Macron je u vodstvu nad Le Pen.

To je zato što su stigli i rezultati iz gradova u kojima Macron ima veću podršku od kandidatkinje Nacionalne fronte, javlja BBC. Le Pen uglavnom ima podršku u manjim gradovima i selima.

Trenutno Macron ima 23,23 posto glasova, Marine Le Pen 22,83, François Fillon 19,75, Jean-Luc Mélenchon 18,92 i Benoit Hamon 6,06 posto.

23:48

Agencija IPSOS već je obajavila projekciju za drugi krug predjsedničkih izbora. Prema tim podacima Macron vodi ispred Le Pen. I to ubjedljivo.

Tako Macorn ima 62 posto glasova dok Le Pen ima 38.

23:44

Nakon prvog kruga, većina čestitki stiže na adresu Macrona. Skoro svi evropski funkcioneri uputili su svoje čestitke njemu te izrazili nadu da će Francuska pobijediti antievropsku Le Pen.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker čestitao je Macronu i pooželio mu sreću u drugome krugu predsjedničkih izbora, a čestitali su mu i francuski predsjednik Francois Hollande.

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel objavio je poruku na Twitteru.

- Siguran sam da će u drugome krugu pomesti krajnu desnicu, populizam desnice, antievropljane" napisao je Gabriel.

Glasnogovornik njemačke kancelarke Angela Merkel poželio je "sreću" Macronu u drugome krugu.

Martin Schulz, socijaldemokratski kandidat za kancelara Njemačke izrazio je nadu u Macronovu pobjedu u drugome krugu nad "antievropskom i otvoreno rasističkom kandidatkinjom Marine Le Pen".

Potrebna je mobilizacija "kako bi se osiguralo da Macron pobijedi u drugome krugu", naveo je Schulz.


23:15

U svom govoru Macron je pozvao na zajedništvo svih Francuza i naglasio historijsku notu svog rezultata, istaknuvši da je glas za njega glas za mijenjanje Francuske i glas za Evropu.

Marine Le Pen je pak u svojem govoru očekivano istaknula problem imigracije u Francusku te svoj anti-EU i antiglobalistički stav pozivajući birače drugih stranaka da stanu iza nje.

22:55

Nakon prebrojanih 28 miliona glasova, Marine Le Pen vodi sa 23,6 posto osvojenih glasova, Macron je drugi s 22,8 posto, Fillon ima 19,69 posto, Mélenchon 18,43 posto, rekli su iz Ministarstva unutarnjih poslova Francuske.

21:56

Na osnovu prvih prognoza u drugi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj prolaze desničarka Marine Le Pen i nezavisni kandidat Emmanuel Macron.

Većina poraženih kandidata odmah je priznala poraz i pozvala građane Francuske da u drugom krugu podrže Macrona, nadajući se da će tako zaustaviti izolacionističke težnje desničarke Marine Le Pen, koja nesumnjivo također uživa značajnu podršku birača.

21:40

La Pen izjavila da je Macron zapravo naziv za masovne migracije i slobodno kretanje terorista.


21:30

Liderica ultradesničarske stranke Marine Le Pen potvrdila pobjedu u prvom kolu predsjedničkih izbora, tvrdi da će se suočiti sa protivnikom Macronom u drugom krugu izbora.

21:25

Kandidat krajnje ljevice Jean-Luc Mélenchon rekao je da rezultata još uvijek nema i da ove projekcije koje su objavljene ne priznaje kao relevantne. kazao je da on još ne prihvata rezultate, rekavši da su bazirani na osnovu javnog mnijenja, pozivajući birače da pokažu suzdržanost, a komentatore da budu obazrivi.- prenosi Guardian

21:22

Le Pen poručila svima koji je podržavaju "vrijeme je da se francuski narod oslobodi arogantne elite", te dodala kako očekuje da će napredovati u slijedećem krugu izbora

21:20

Marine Le Pen izjavila : "U pitanju je opstanak Francuske"

21:12

Liderica ultradesničarske stranke Marine Le Pen izjavila da ona nudi "odličnu alternativu" u predsjedničkoj utrci.


21:01

Nakon prvih rezultata koji pokazuju da će liderica ultradesničarske stranke Nacionalni front Marine Le Pen ući u drugi krug predsjedničkih izbora, veliki broj demonstranata, koji sebe nazivaju antifašistima izašli su na ulicu.

Zabilježen je i sukob s policijom.

20:48

Jedna od predsjedničkih kandidata desnog centra Fransoa Fillon nakon što je priznao poraz, pozvao je svoje glasače da glasao ja Macorna.

Kako je kazao, politika Le Pen će Francusku odvesti unazad.

Isto je učinio i socijalist Benoit Hamon, koji je prema prvim procjenama osvojio tek 6 posto glasova.

20:39

Grafiku je objavio i AFP:


20:37

BCC je obavjio grafiku koja prikazuje trenutno stanje:

20:36

U kratkoj izjavu za AFP, predsjednički favorit Macron je kazao da "Francuska danas piše novu historiju".


Zanimljivo je da u novijoj histroji Francuske se nikada nije desilo da kandidati stranaka centra ili desnog centra koje su bile u vlasti nisu uspjeli ući u drugi krug predsjedničkih izbora-

20:25 

S obzirom na ovakve početne rezultate glasanja u sve se odlučuo umješati i premijer Francuske odlučio je pozvati sve glasače da odbace politiku Le Pen i svoj glas daju Macronu, javlja AP


20:16

Francuskoj su zatvorena sva birališta, a odmah u 20 sati stigle su i prve procjene. 

Kako javlja Guardian dva različita izvora dali su skoro iste procjene. Prema tim rezultatima Emanual Macron ima neznatnu prednost nad šeficom desničarskog Nacionalnog fronta Marine Le Pen, što ih automatski stavlja u drugi krug glasanja.

Macron prema tim procjenama ima 23,7 posto glasova, na drugom mjestu je Lepen s 22 posto, a na trećem mjestu su Melenchon i Fillon, svaki ima 19,5 posto. 

Tako će se prema trenutnom stanju u drugom krugu naći dva potpuno razuličita viđenja Francuske: Liberalni, proevropski i radikalno desničarski.

Do 17 sati, kako je saopštilo francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, glasalo je 69,42 posto glasača. To je manje nego 2012. godine, kada je odziv u istom satu bio 70,59.

I ranije ankete su pokazivale da će Macorn i Le Pen najvjerovatnij završiti u drugom krugu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.