PROBLEMI

Oglasio se KCUS: Zbog nedostatka citostatika onkološki pacijenti privremeno bez terapije

KCUS ne nabavlja citostatike nego je nabavka i plaćanje ovih lijekova u nadležnosti Federalnog fonda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBIH

KCUS: Nema citostatika. Avaz

Z. K.

3.5.2024

Imajući u vidu učestale Upite pacijenata i medija obavještavamo javnost da smo nažalost trenutno suočeni s problemom nedostataka određenih lijekova, uslijed čega privremeno nismo u mogućnosti pružiti kontinuiranu terapiju onkološkim pacijentima, ali KCUS radi sve što je u našoj moći da se taj problem riješi.

Kasni isporuka

Napominjemo da KCUS ne nabavlja citostatike nego je nabavka i plaćanje ovih, najčešće izuzetno skupih i rijetkih lijekova, u nadležnosti Federalnog fonda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBIH.

Klinička apoteka KCUS-a na osnovu zahtjeva klinika koje apliciraju onkološke lijekove dostavlja potrebe za citostaticima ZZORFBIH, u čijoj nadležnosti je sama nabavka citostatika. ZZORFBIH nakon provedene procedure javne nabavke vrši kontinuiranu nabavku na osnovu potpisanih Ugovora sa dobavljačima.

Proizvođači i dobavljači citostatika često na globalnom tržištu imaju nedostatak lijekova, te samim tim i kasni isporuka u FBiH, a posljedično i u KCUS. 

Vode se pregovori

Iz svega navedenog se vidi da je nedostatak citostatika hronični višeslojni problem.

Želimo naglasiti i da se uporedo vode pregovori i stručne konsultacije vezano za probleme zdravstvenog sistema, posebno problemi nabavke lijekova i citostatika, kako bismo to sistemski riješili. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.