GRAD NA NERETVI

Mostarske džamije koje plijene ljepotom: Od Karađoz-begove do Koski Mehmed-pašine

Koski Mehmed-pašina džamija je jedan od najposjećenijih objekata u Mostaru u okviru turističkih ruta

Pogled s Koskine džamije i Karađoz-begova džamija. M. Smajkić

Meliha Smajkic

2.4.2024

Među brojnim mostarskim džamijama, samo su tri presvođene kubetima, odnosno potkupolne su, dok su sve ostale prekrivene običnim krovovima. Te tri džamije su Karađoz-begova, Koski Mehmed-pašina i Nesuh-age Vučjakovića.

Karađoz-begova džamija, koja je proglašena nacionalnim spomenikom BiH, predstavlja najmonumentalniju džamiju u Mostaru i Hercegovini. Evlija Čelebija je zapisao da je „džamija veoma prostrana, umjetnički izrađena i svijetla“.

Pogled s munare

Prema podacima Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika (KONS) BiH, predstavlja stilski najčistiji i najkvalitetniji primjerak jednoprostornih potkupolnih džamija izgrađenih u 16. stoljeću u Hercegovini.

Baš kao i Karađoz-begova, na listi nacionalnih spomenika su i Koski Mehmed-pašina i Nesuh-age Vučjakovića džamija, poznatija pod imenom Džamija pod lipom.

Koski Mehmed-pašina džamija. M. Smajkić

Koski Mehmed-pašina džamija je jedan od najposjećenijih objekata u Mostaru u okviru turističkih ruta. Usto što spada među najvrednije spomenike Mostara, s munare ove džamije pruža se prekrasan pogled na grad. Također, zanimljive su slikane dekoracije u ovoj džamiji.

Nacionalni spomenik je i Roznamedži Ibrahim-efendije džamija. Njen osnivač je bio ugledna i utjecajna ličnost na dvoru sultana Murata IV, poznat kao sultanov hroničar, odnosno roznamedži. Ibrahim-efendija je izgradio i prvi vodovod u Mostaru i time omogućio i snabdijevanje jednog dijela grada pitkom vodom.

Vjerski objekti

Zapravo, svi ovi vjerski objekti se, prema kasnije donesenoj odluci KONS-a, nalaze u Historijskom gradskom području Mostar, koje je proglašeno nacionalnim spomenikom BiH.

Lista nacionalnih spomenika

Na Privremenu listu nacionalnih spomenika stavljene su tri džamije, među kojima je i Tabačica, odnosno Hadži Kurtova džamija.

M. Smajkić

Izgrađena je u 16. stoljeću na jednom kraku Radobolje zasvođenom s dva kamena svoda, pa je zato poznata i kao „džamija u kojoj se imam nalazi na suhu, a džemat u vodi”. Jedno vrijeme je bila popularna među mladencima za šerijatska vjenčanja.

Sve ove mostarske džamije, ali i brojne druge, poput Hadži Memije Hadžiomerovića džamije ili Ćejvan-Ćehajine džamije, plijene pažnju, posebno tokom ramazana, kada su i posebno ukrašene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.