RAZGOVOR

Generalmajor Laslo Stic, komandant EUFOR-a, ekskluzivno za "Avaz": Imamo plan kako bismo odgovorili na svaku krizu

Neću poduzimati nikakve korake koji bi ugrozili jedinstvo cilja između država i integritet

Stic: Niko ne bi smio osporavati suverenitet i teritorijalni integritet BiH. EUFOR

Nerma Ajnadžić

29.3.2024

Otkako je preuzeo komandu nad EUFOR-ovom misijom “Althea” u Bosni u Hercegovini, generalmajor Laslo Stic (Laszlo Sticz) do danas nije dao nijedan intervju za neki od bh. medija, osim za “Dnevni avaz”. Ekskluzivno je govorio o utiscima, sigurnosti naše države, trupama EUFOR-a, ali i činjenici da je postojalo negodovanje što Mađar preuzima komandu zbog specifičnih odnosa BiH i ove zemlje.

Rotacija snaga

Uputio je “iskrene čestitke i priznanje za vrijedni rad BiH koji je doveo do toga da vođe EU daju zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora”.

Podsjetio je da su 2022. godine, zbog pogoršanja međunarodne sigurnosne situacije, snage EU u BiH pojačale svoje napore da se domaćim vlastima pomogne u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.

- Ovo znači da su snaga i sposobnosti EUFOR-a ojačani proporcionalno izazovima. EUFOR neprestano prati sigurnosnu situaciju u BiH i, prema mojoj procjeni, nema razloga da se predlaže izmjena trenutne strukture snaga i broja vojnika EUFOR-a. Ovo, međutim, ne znači da neće biti nikakvih fluktuacija u stvarnom broju ili prilagođavanja naše strukture snaga, ali to je rezultat redovne rotacije snaga (i rezervnih i onih u zemlji), čime se dalje jačaju sposobnosti EUFOR-a za pružanje pomoći vlastima BiH u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja, kao i vršenje kombinirane obuke zajedno s Oružanim snagama BiH - rekao je Stic.

Stic: Snaga EUFOR-a ojačani proporcionalno izazovima - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Na naše pitanje postoji li stvarna sigurnosna prijetnja u BiH i koji bi scenarij morao postojati da bi EUFOR djelovao, generalmajor je rekao da su ”sigurnost i stabilnost u BiH čvrsti”, ali da “postoje određeni izazovi koji do sada nisu imali negativan utjecaj na sigurnosnu i vojnu situaciju”.

- Čvrsto vjerujem u to da niko ne bi smio osporavati suverenitet i teritorijalni integritet BiH i da evropska integracija BiH može biti uspješna jedino ako je rezultat saradnje i kompromisa među vodećim političkim akterima. EUFOR je stoga ovdje kako bi dao podršku domaćim vlastima, prvenstveno Oružanim snagama i agencijama za provođenje zakona, kao i da služi BiH i njenim narodima i građanima čije su težnje sigurnost, stabilnost i prosperitetna budućnost BiH. Isto tako, veoma je važno napomenuti da EUFOR nije taj koji prvi reagira u slučaju krizne situacije, međutim, mi imamo neophodne sposobnosti da se nosimo s bilo kojim scenarijem i imamo neophodne krizne planove kako bismo odgovorili na svaku moguću situaciju - poručio je Stic.

Važna nepristrasnost

O kritikama na račun toga što je, nakon Austrije, Mađarska preuzela komandovanje nad EUFOR-om u BiH, generalmajor je jasno poručio:

- Ja sam komandant EUFOR-a, koji je višenacionalna operacija očuvanja mira pod okriljem EU. Prema tome, predstavljam EU i njene države članice, kao, naravno, i 23 države čije snage čine ovu operaciju. Moj mandat je isključivo vojne prirode i, kao komandant snaga EUFOR-a, izvršavat ću odluke svojih političkih i vojnih vođa i neću poduzimati nikakve korake koji bi ugrozili jedinstvo cilja između ovih država i integritet, nepristrasnost i pouzdanost EUFOR-a, ili izložili riziku naš uspjeh u osiguranju sigurnog i stabilnog okruženja u BiH. Otkako sam preuzeo komandu nad EUFOR-om, jasno sam to stavio na znanje svim partnerima s kojima sam se susreo, naglasivši da sam "ja general EU", i iz povratnih informacija koje mi stižu zaključio sam da EUFOR-ovo nepristrasno i pouzdano djelovanje sada svi podržavaju.

EUFOR: Garant stabilnog okruženja u BiH. EUFOR

Prokomentirao je i sankcioniranje EUFOR-ovog vojnika nakon što je prisustvovao obilježavanju neustavnog dana RS ove godine.

- Ovaj slučaj pokazuje kolika je važnost nepristrasnosti kako bi se održala EUFOR-ova pouzdanost. Izveli smo neophodne zaključke iz toga i oni su već uključeni u obuku pripadnika EUFOR-a - poručio je generalmajor.

Stic je ranije služio na području zapadnog Balkana, ali ovo je prvi put da je raspoređen u BiH.

- Tokom priprema za dužnost komandanta EUFOR-a poseban akcent stavio sam na to da upoznam vašu lijepu zemlju i što više naučim o njoj. Posjetio sam Sarajevo nekoliko puta, obavio brojne sastanke s političkim i vojnim vođama EU, NATO-a i jednog dijela zemalja koje učestvuju u vojnoj misiji, također i s nekima od svojih prethodnika, naravno, najvažnije, s generalmajorom Helmutom Habermajerom (Habermayer). Ovaj proces upoznavanja, ako to tako mogu reći, nastavio se i nakon što sam preuzeo komandovanje 22. januara, otad sam imao privilegiju da se sretnem s glavnim akterima na političkoj sceni BiH, a, također, i s predstavnicima međunarodne zajednice i vođama Oružanih snaga BiH (OSBiH) - rekao je generalmajor.

Dodao je da su ti razgovori u velikoj mjeri doprinijeli tome da dublje razumije kompleksnost cjelokupne situacije u BiH, u okviru koje treba da se fokusira na sigurnosne i vojne aspekte, kao što to definira Dejtonski sporazum.

- U novembru 2023. godine šira međunarodna zajednica jednoglasno se saglasila s tim da se mandat EUFOR-a produži za godinu. Moji utisci su u skladu s tom odlukom; prema mom mišljenju, BiH je sigurna zemlja, ona konzistentno napreduje na svom putu prema integraciji u EU, a uspostavila je i dobru saradnju s NATO-om i njegovim zemljama članicama. EUFOR je osnovan prije skoro 20 godina, uvijek je pomagao i nastavit će pomagati u stvaranju uvjeta da se postigne dugoročni politički cilj stabilne, održive, mirne i multietničke BiH, koja mirno sarađuje sa svojim susjedima i na nepovratnom je putu ka članstvu u EU - naglasio je Stic.

Saradnja s OSBiH

Poručio je da mu je čast da, kao komandant EUFOR-a, ima priliku da vodi EUFOR u produktivan odnos s partnerima na polju sigurnosti u BiH.

- Posvećeni smo pružanju podrške, prvenstveno OSBiH, također i agencijama za provođenje zakona, kako bi se osiguralo stabilno okruženje na korist svih građana BiH, u skladu s mandatom EUFOR-a. EUFOR će, također, nastaviti da se bavi aktivnostima kombinirane obuke s Oružanim snagama BiH. Postoji jasna “podjela rada” između EUFOR-a i NATO štaba u Sarajevu: osim EUFOR-ove kolektivne obuke, NATO provodi individualnu obuku s pripadnicima OSBiH - kazao nam je generalmajor Stic.

Novi zakon o deminiranju

- Pridajem veliku važnost podršci deminerskim aktivnostima u BiH i u skladu s tim nastavljaju se predavanja o opasnostima od mina. Namjeravam i da na odgovarajućem nivou u Vijeću ministara BiH, uključujući Ministarstvo civilnih poslova, kao i Ministarstvo odbrane i Ministarstvo sigurnosti, pokrenem inicijativu za usvajanje novog zakona o deminiranju, koji bi mogao imati utjecaj na Strategiju protuminskog djelovanja BiH, čiji rok istječe 2025. godine - rekao je Stic.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.