CESTA KOJA ŽIVOT ZNAČI

Grad u BiH više nije slijepo crijevo: Do mora za nekoliko minuta

Otvorila nam je sve, nema više problema koji su nekada mučili grad, sad se razgovara o turizmu, agroturizmu, poljoprivredi..., rekao je Bošković

Magistralna cesta M-17,3 Stolac - Neum. JP Autoceste FBiH

E. Ć.

2.3.2024

Izgradnja i otvaranje magistralne prometnice Stolac – Neum uvelike je pomogla jugu Hercegovine, posebice gradu Stocu koji je iz svojevrsne izolacije postao prometno čvorište i na račun toga bilježi pozitivne gospodarske, turističke i druge benefite.

Magistralna cesta M-17.3 koji spaja Stolac i Neum otvoren je 2022. godine, a prošle godine završena je i stolačka obilaznica čime je riješeno "usko grlo“ na toj dionici.

Prometno čvorište

- Stolac je iz prometne izoliranosti došao u prometno čvorište, a ujedno smo izašli iz gospodarske izoliranosti. Činjenica je da smo u 2023. godini dva puta mijenjali prostorni plan kako bi ga prilagodili potencijalnim investitorima, proglašavali smo određene gospodarske zone kako bi ta gospodarska aktivnost bila jača i nadam se da će se rezultat vidjeti u 2024. i 2025. i da ćemo stvoriti preduvjete da uistinu normalno živimo, da više nismo jedinica lokalne samouprave s nekim drugim aktualnim temama nego jedinica lokalne samouprave koja ima i viziju i budućnosti, koja će znati iskoristiti sva ona bogatstva koju je nam je povijest ostavila - rekao je u razgovoru za Fenu gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković.

Po njegovim riječima, Stolac se u posljednjih godinu dana preobratio u prometno čvorište preko kojega se ide prema Dubrovniku, Mostaru, Međugorju, Sarajevu.

- Ta cesta nam je otvorila sve, nema više problema koji su nekada mučili Stolac, sad se razgovara o turizmu, agroturizmu, poljoprivredi, gospodarstvu i ostalim bitnim stvarima. Postali smo interesantni raznim investitorima, a nadam se kako ćemo održati balans da sačuvamo ono što nam je povijest ostavila, ali i da tu ostavštinu na adekvatan način pokažemo svim posjetiteljima - izjavio je gradonačelnik.

Pored izlaska iz prometne izolacije u 2023. godine bilo je i drugih pozitivnih promjena koje će odrediti budućnost ove hercegovačke sredine.

Veliki projekti u energetici

- Dogodili su se veliki projekti u energetici što nam je dalo impuls za sve što radimo u oblasti komunalne, vodne i putne infrastrukture. Ovogodišnji proračun Stoca je nešto veći od 18,5 milijuna maraka i on je posljedica aktivnosti na velikim projektima - kazao je Bošković.

Među tim kapitalnim projektima je izgradnja najveće solarne elektrane u BiH na lokaciji Hodovo. Radi se o investiciji vrijednoj oko 180 milijuna KM, investitor je Javno poduzeće Elektroprivreda hrvatske zajednice Herceg-Bosne, instalirana snaga solarne elektrane je 150 MW, a planirana godišnja proizvodnje 244 GWh.

Usporedo s tim projektom radi se i na solarnoj elektrani na lokaciji Komanje brdo, a uređuje se i Gospodarska zona Hodovo.

- Ta zona se još uređuje, sve parcele su kupljene i polako se podižu određeni gospodarski subjekti, a ovo što do sada radi, radi uistinu dobro i tu je zaposleno dosta ljudi. To je još jedan od pozitivnih pokazatelja prolaska puta i otvaranja raznih mogućnosti – smatra Bošković.

U kolovozu ove godine trebala bi biti završena gradnja sportske dvorane u Vidovom polju vrijedne sedam milijuna maraka.

- Kako sada stvari stoje, to ćemo uspjeti u planiranom roku. Nadam se da ćemo završiti i okoliš dvorane, trg i partere, a vjerujem da će otvaranje dvorane biti u rujnu 2024. godine. Taj objekt je lijep i impozantan, arhitektonski nešto novo u ovom prostoru, a zadovoljiti će sve potrebe grada Stoca i svih budućih korisnika – poručio je Bošković.

Izgradnja stambenih zgrada

Na 2.600 četvornih metara funkcionalnog prostora prostirat će se gospodarsko-poslovni prostori, a kapacitet same dvorane je tisuću sjedećih mjesta.

Regulacijskim planom Vidovo polje II također je planirana izgradanja stambenih zgrada.

- Imamo namjeru izgradnje stambenih zgrada, a tu bi se trebalo nalaziti oko stotinu 100 stanova. Prioritet je mladim obiteljima osigurati prostor kako ne bi morali odlaziti iz našega grada.

Gradonačelnik podsjeća kako je proteklih godina veliki broj mladih napustio Stolac, te da se nada kako će se taj trend ne samo zaustaviti već i preokrenuti.

- Na gradskoj upravi je sada da osmisli kako pomoći mladim ljudima, posebno u rješavanju stambenog pitanja. Mislim da stvari idu u dobrom pravcu, radimo sve u našoj moći kako bi stvorili bolje uvjete za život i razvoj grada. Želimo da ljudi ovdje ostanu živjeti, raditi i stvarati bolje uvjete novim generacijama koje dolaze – zaključio je Bošković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.