PISMO VLASTIMA

Neformalna grupa građana Goražda: Riješite problem deponije Šišeta, životi nas i naše djece su u pitanju

Svjesni smo da nadležni organi poduzimaju određene mjere u tom smislu, međutim, očito su one nedovoljne jer je riječ o ekološkoj katastrofi, navode

Deponija smeća na lokalitetu Šišeta u Goraždu. Avaz

Alen Bajramovic

9.2.2024

Nakon što je dugogodišnji problem neadekvatnog odlaganja otpada na području Goražda kulminirao požarima na deponiji Šišeta, zbog čega je nakon tla i vode često zagađen i zrak, neformalna grupa građana uputila je zahtjev vlastima da konačno pronađu rješenje. Oni su se stavili na raspolaganje kako bi se ovaj problem riješio, ali u pismu gradonačelniku Ernestu Imamoviću i premijeru BPK Goražde Edinu Ćulovu upozoravaju da će, ako se hitno ne sazove sastanak o ovoj temi, iskoristiti sva demokratska sredstva borbe za svoja prava, uključujući i proteste.

Ekološka katastrofa

- Problematika deponovanja otpada na nelegalnoj deponiji u Šišetima prisutna je dugi niz godina. Svjesni smo da nadležni organi poduzimaju određene mjere u tom smislu, međutim, očito su one nedovoljne jer je riječ o ekološkoj katastrofi čije posljedice mogu biti nesagledive po život i zdravlje svih nas građana i zahtijevaju urgentno djelovanje i poduzimanje konkretnih poteza, te rješavanje problema. Zahtijevamo hitne sastanke vas izabranih zvaničnika, direktno odgovornih za situaciju u kojoj se nalazimo mi građani. Ne zanimaju nas političke prilike niti eventualna unutrašnja neslaganja, mi zahtijevamo vaše urgentno djelovanje i rješenja, kako bi se pod hitno spriječilo emitovanje štetnih plinova s deponije smeća koje direktno ugrožava zdravlje svih građana - navodi se u pismu.

Od vlasti očekuju informacije o poduzetim koracima, jer se građani svakodnevno guše u dimu, smeću i nezdravoj sredini, dok se o deponiji Šišeta raspravlja od požara do požara.

Konkretne akcije

- Zahtijevamo od vas da poduzmete konkretne akcije, jer ste u proteklom periodu davali samo obećanja koja nisu realizovana. Zanima nas kako, na koji način i kada ćete riješiti ovo pitanje, jer svaki građanin ovog grada zaslužuje život dostojan čovjeka. Zahtijevamo da preuzmete odgovornost za povjerene pozicije i omogućite nam pravo na dostojanstven život, čist zrak, zdravu i čistu okolinu i normalne i dobre uslove za naš i život naše djece u ovom gradu i kantonu. S pravom smo zabrinuti, jer svakodnevno svjedočimo vašoj nemoći da nam uklonite ekološku bombu iznad glave, dok istovremeno svjedočimo povećanom broju oboljelih građana od različitih bolesti, s akcentom na kancerogene. Svjedočimo činjenici da je pojedincima važniji populizam i skretanje pažnje sa stvarnog problema, od njegovog rješavanja. Nažalost to su činjenice zbog kojih smo odlučili, da se aktivno uključimo,  zahtijevajući odgovornost svakog pojedinca, izabranog zvaničnika, vijećnika, ili zastupnika, te svakog odgovornog lica koje obnaša bilo koju poziciju u vezi s ovom problematikom, jer ste na tim pozicijama u ime nas građana. Ne želimo biti samo nijemi sudionici, već aktivni učesnici u rješavanju probleme, te se stavljamo na raspolaganje - ističe u svojim zahtjevima neformalna grupa građana Goražda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.