INICIJATIVE

Đuliman za "Avaz": Moramo očuvati Bunske kanale kao spomenik prirode

Aktivisti, stručnjaci i NVO donijeli konkretne zaključke koje su uputili prema Gradu Mostaru

Đuliman: Moramo očuvati Bunske kanale kao spomenik prirode. Avaz

Meliha Smajkic

28.1.2024

Dok čekaju posljednji korak da Vlada Hercegovačko- neretvanskog kantona konačno raskine štetne koncesione ugovore, a nakon što su iz Prostornog plana Grada Mostara krajem 2022. godine izbrisane dvije minihidroelektrane koje su se trebale graditi na Bunskim kanalima, aktivisti, nevladine organizacije i stručnjaci ne miruju kako bi očuvali ovaj jedinstveni spomenik prirode.

Tako su jučer održali ključni sastanak s ciljem dalje brige, koji je rezultirao zaključcima upućenim prema gradskim vlastima.

- Bunski kanali su, definitivno, velika turistička atrakcija i posjete turista nisu rezervisane samo za ljetni period, već, dolaze, zapravo tokom cijele godine. Nažalost, primjetno je da nema nikakve turističke signalizacije i informativnih tabli, ali ni kanti za otpad. Poznato je da smo na tom lokalitetu u nekoliko navrata održavali akcije čišćenja, kada smo znali prikupiti i preko stotinu vreća otpada. Potpuno je nerazumljivo da se na tom mjestu ili u njegovoj neposrednoj blizini nerijetko formiraju male divlje deponije smeća - kazao nam je Adnan Đulima, predsjednik Udruženja „Novi val“ iz Blagaja, koje predvodi projekt „Eko hub Blagaj“ u okviru kojeg je i briga o Bunskim kanalima.

Naglasio je da je odaslana inicijativa koja bi trebala rezultirati većom brigom o tom Spomeniku priorode i trajnoj zaštiti ovog geomorfološkog fenomena od otpada.

- Mi smo donijeli konkretne zaključke, najprije je neophodno postaviti kante za otpad, ali i uspostaviti saradnju s Gradom Mostarom kako bi se osiguralo redovno odvoženje smeća spodručja Bunskih kanala, čime će se održati čist okoliš. Postavljanje turističke signalizacije je neophodno kako bi se posjetiocima pružile relevantne informacije o ekološkom značaju Bunskih kanala, ali i lokalnom stanovništvu. Očekujemo, zaista, da će ove mjere doprinijeti očuvanju naših prirodnih ljepota - poručio je Đuliman.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.