DESTINACIJE

Planinski kompleks odličan za odmor u svako doba godine: "Muška voda" prirodni dragulj koji privlači turiste

Možemo biti destinacija poput Vlašića ili naših olimpijskih planina Bjelašnice i Jahorine, kaže Selimović

Kompleks “Muška voda”: Prelijepa bh. turistička destinacija. Avaz

S. Muhić

14.1.2024

Dragulj u zagrljaju čiste, netaknute prirode i zračna banja u borovoj šumi najbolje opisuju kompleks “Muška voda” na planini Konjuh kod Kladnja. Nakon što je kompleks revitaliziran, prije nešto više od godinu, zračna banja ove zimske sezone prelijepa je lokacija na kojoj uživaju ne samo građani s područja tuzlanske regije nego i gosti iz cijele Bosne i Hercegovine.

Odmor i uživanje

“Muška voda” je naš poznati, jedan od najljepših i najzdravijih prirodnih rezervata u BiH, gdje mnogi dolaze da se odmore u svako doba godine, a posebno zbog svježeg i zdravog zraka.

Prelijepi pejzaži, šumske staze za šetnju i rekreaciju, prirodni izvori pitke vode i moderno uređeni sportsko-rekreativni kompleks sa sportskim terenima, samo su neki od razloga zbog kojih je ovo područje, smješteno negdje na pola puta Sarajevo – Tuzla, vrlo privlačna destinacija.

Kasim Selimović, vlasnik kompleksa, kaže da je “Muška voda”, poslije revitalizacije cijelog prostora, izuzetno privlačan prirodni dragulj, u kojem građani mogu provoditi porodična i poslovna druženja, vikende, praznike…

- Ovo je prvo planinsko izletište u tuzlanskoj regiji i zbog toga smo vrlo ponosni na činjenicu da smo građanima omogućili da imaju planinsku lokaciju za odmor i uživanje. Ali, isto tako, mi želimo biti domaćini gostima iz cijele BiH, ali i regije i šire. Jednostavno, možemo biti destinacija poput Vlašića ili naših olimpijskih planina Bjelašnice i Jahorine. “Muška voda” gostima nudi sve što je potrebno kada je u pitanju boravak u prirodi. Osim smještajnih kapaciteta, tu su drugi sportski i rekreativni sadržaji, ali posebno se ističe priroda, odnosno čist i dokazano zdrav zrak - ističe Selimović.

Stari sjaj

Navodi da je ovaj prostor i jedan od glavnih turističkih potencijala ove regije, ali i Bosne i Hercegovine. Kaže da će “Muška voda" u budućnosti ne samo oživiti stari sjaj nego je cilj da postane top-turistička destinacija za domaće, ali i goste iz svijeta, odnosno za sve one koji žele da uživaju u čistoj prirodi, zelenilu, borovoj šumi, zdravoj vodi i zraku.

Bešlagić sa suprugom i Selimović. Avaz

- Nauka je mnogo puta dokazala prirodnu ljekovitost naše vode i zraka. Mnogi su izliječili razne respiratorne bolesti boravkom na Konjuhu. S druge strane, zračna banja kakva je ovdje odlična je za pripreme sportista, škole u prirodi za učenike… Mnogi istaknuti građani svjesni su prirodnog dragulja koji imamo, a među njima je, naprimjer, i bivši gradonačelnik Tuzle Selim Bešlagić, koji je sa suprugom Novu godinu dočekao u “Muškoj vodi” - ističe Selimović.

Evlija Čelebija nazvao je „Izvorom mladosti”

Izvoru mineralne vode u blizini Kladnja, koji je u 17. stoljeću znameniti turski putopisac Evlija Čelebija nazvao „Izvorom mladosti" ili „Muškom vodom", pripisuju se ljekovita svojstva prvenstveno u smislu jačanja fizičke sposobnosti, naročito muškaraca. Još od 1968. godine provode se brojne naučne analize, kod nas i inozemstvu, koje potvrđuju višestruku ljekovitost mineralne vode jer pozitivno djeluje na smanjenje krvnog pritiska i šećera u krvi, na brže izlučivanje vode i regeneraciju crijevnog i želučanog trakta, poboljšava cirkulaciju, jača vitalnost organizma i uravnotežuje vegetativni sistem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.