MOSTAR

Medicinari u HNK opet na ulici u borbi za svoja prava

Ako uskoro ne potpišu novi kolektivni ugovor, stupit će u generalni štrajk

Sa današnjih protesta. M. Smajkić

M. Sm.

18.7.2023

Zdravstveni radnici Hercegovačko-neretvanskog kantona danas su u borbi za svoja prava izašli na ulice. Tako su medicinari, okupljeni oko dva sindikata, u Mostaru održali protestnu šetnju, a pred zgradom Kantonalne vlade su nadležne upozorili na to kako će stupiti u generalni štrajk, ako uskoro ne potpišu novi kolektivni ugovor.

Proces se odugovlači

Predstavnici Sindikata Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar i Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu, Ivica Anić i Dalibor Vuković su ustvrdili da Vlada HNK pregovarački proces odugovlači već 45 dana.

- Vlada ponižava zdravstvene radnike, onako kao što su to činili i prethodnih godina. Već 45 dana nisu pogledali prijedlog našeg kolektivnog ugovora. Pozivaju nas na neke neslužbene sastanke. Imaju još ovu sedmicu za Mirovno vijeće, ukoliko se to ne desi, skoro 4.000 zdravstvenih radnika će stupiti u generalni štrajk - poručio je Anić.

Vuković je podsjetio da je prije nešto više od dvije godine zbog tadašnjeg generalnog štrajka došlo do ozbiljnog poremećaja u zdravstvenom sistemu.

- I ovaj put to žele učiniti i svaliti krivicu na nas. Ovaj sindikat ne želi štrajk, već ono što nam pripada u skaldu sa Zakonom o radu i drugim pozitivnim zakonskim propisima. Dakle, tražimo da sjednemo za pregovarački sto, da potpišemo kolektivni ugovor, kako bismo zadovoljni otišli na svoja radna mjesta-kazao je Vuković.

Povećanje plaće za 30 posto

Novim kolektivnim ugovorom, radnici uposleni u domovima zdravlja i bolnicama u HNK traže povećanje osnovice plaće od 30 posto, odnosno, od po 15 posto unutar dvije godine. Kazali su i da je njihova trenutna satnica od 2,30 KM niže od one zagarantirane u FBiH.

Portparol Vlade HNK, Pero Pavlović podsjetio je na zaključke Vlade HNK sa sjednice od 6.jula, a u kojem stoji da se prijedlog kolektivnog ugovora kojeg su sindikati priredili dostavi svim zdravstvenim ustanovama u HNK kako bi oni na temelju zahtjeva koji su sadržani u tom aktu napravili izračun s ciljem konačnog finanijskog iznosa koji se traži kroz novi kolektivni ugovor.

- Tek, kada budemo imali te finansijske pokazatelje moći ćemo konkretnije govoriti o svemu - rekao je Pavlović.

Kazao je da se do petka očekuju izjašnjenja svih zdravstvenih ustanova, a finansijski izračuni će biti upućeni osnivačima, menadžmentima 16 zdravstvenih ustanova te Zavodu zdravstvenog osiguranja, budući da i oni, naveo je, moraju učestvovati u cijelom procesu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.