SARADNJA

Krišto i Al Zejudi o unapređenju ekonomske saradnje BiH i UAE

Predsjedavajuća Krišto naglasila je da ipak postoji značajan prostor za unapređenje ekonomske suradnje

Sa današnjeg sastanka u Sarajevu. Fena

FENA

16.5.2023

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto razgovarala je danas s ministrom za vanjsku trgovinu Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Thanijem Ahmedom Saeedom Al Zeyoudijem o unapređenju bilateralne suradnje.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo izuzetno dobrim i prijateljskim odnosima dviju zemalja.

Bolja saradnja

Predsjedavajuća Krišto naglasila je da ipak postoji značajan prostor za unapređenje ekonomske suradnje, posebice ako bi se privredni i investicijski potencijali BiH sustavno predstavili emiratskim investitorima.

Krišto je rekla da BiH vidi UAE kao model inovativnosti, kreativnosti i napretka na Bliskom istoku te da u tom smislu očekuje konkretizaciju i intenziviranje privredne suradnje u oblastima poput turizma, prometne infrastrukture, energetike, prehrambene industrije, namjenske i drvne industrije.

Kazala je da je za bolju suradnju potrebno dodatno regulirati ugovorene odnose dviju država te, s tim u vezi, ubrzati pregovore za sklapanje niza bilateralnih ugovora.

Također, zahvalila je na pozivu i iskazala opredijeljenost za sudjelovanje na COP28 konferenciji UN-a o klimatskim promjenama, koje će se održati u decembru ove godine u Dubaiju.

Evropski put BiH

Upoznala je ministra Al Zeyoudija s europskim putem BiH i istaknula čvrstu i nedvojbenu predanost naše zemlje ispunjenju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije i napredovanju prema punopravnom članstvu u EU-u.

Naglasila je da je geografska blizina EU-a komparativna prednost BiH koja je čini privlačnom za strane investitore i trgovinske partnere, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.