SASTANAK U SARAJEVU

Košarac i ministar vanjske trgovine UAE o unapređenju ekonomske saradnje

Košarac je naglasio važnost otvaranja novih tržišta za plasman proizvoda iz BiH

Miinistar vanjske trgovine Ujedinjenih Arapskih Emirata Tani bin Ahmed el Zejoudi i bh. ministar Staša Košarac. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

FENA

16.5.2023

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u Sarajevu ministra vanjske trgovine Ujedinjenih Arapskih Emirata Tanija bin Ahmeda el Zejoudija, sa kojim je razgovarao o nastavku ekonomske saradnje i unapređenju privrednih odnosa.

Investirati u BiH

Sagovornici su konstatovali da su bilateralni odnosi BiH i UAE dobri i da nema otvorenih pitanja, te da postoji prostor za poboljšanje vanjskotrgovinske razmjene.

Na sastanku je iskazana spremnost UAE da investira u BiH, te je naglašena važnost da se u budućem periodu reguliše sporazum o zaštiti investicija UAE u BiH. Košarac je istakao da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH intenzivno radi na ovom pitanju, te da je procedura u završnoj fazi.

Na sastanku je posebno istaknuta zainteresovanost UAE za investiranje u sektor poljoprivrede, vode, energetike i turizma.

Košarac je informisao sagovornike o mehanizmima odlučivanja u BiH, s naglaskom na ustavnu strukturu i nadležnosti svih nivoa vlasti. S tim u vezi, naglasio je da je pitanje konkretnih investicija potrebno usaglasiti s nadležnim institucijama u entitetima Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Nova tržišta

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o potrebi utvrđivanja sadržaja i potpisivanja ugovora o slobodnoj trgovini između BiH i UAE, te dogovorili da će to biti predmet naknadnih razgovora i usaglašavanja.

Košarac je naglasio važnost otvaranja novih tržišta za plasman proizvoda iz BiH.

- Nama je važno da očuvamo postojeća i radimo na otvaranju novih tržišta za izvoz domaćih proizvoda, poput tržišta Rusije, Kine i UAE. Opredijeljeni smo da stvaramo uslove kako bismo domaćim proizvođačima obezbijedili da svoje proizvode, osim u zemlje zapadnog Balkana i EU, mogu izvesti na tržišta drugih regija i svijeta - poručio je Košarac, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.