ODLUKA CIK-A

Nakon ponovnog brojanja glasova: Milorad Dodik je novi predsjednik RS

Potpredsjednici RS su Ćamil Duraković i Ivan Begić

Dodik: Ne postoji dilema za predsjednika RS. Anadolija

A. Č.

27.10.2022

Na današnjoj sjednici Centralne izborne komisije BiH odlučeno je da ne postoji dilema za predsjednika RS i da je to Milorad Dodik, lider SNSD-a. Potpredsjednici RS su Ćamil Duraković i Ivan Begić.

Kandidat SNSD-a Milorad Dodik osvojio je 268.635 glasova ili 48,36 posto, dok je Јelena Trivić, kandidatkinja PDP-a, osvojila 240.353 glasa ili 43,27 posto, objavila je Centralna izborna komisija preliminarne rezultate sa 90,04 posto biračkih mjesta.

Nakon što je završeno ponovno kontrolno brojanje glasova u Glavnom centru za brojanje za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske utvrđeno je da je najviše glasova dobio kandidat i lider SNSD-a Milorad Dodik, a što je na sjednici CIK-a potvrdila Vanja Bjelica-Prutina.

Glavni centar za brojanje u Zetri je u prethodnom periodu ponovo prebrojao glasove sa više od 2.000 biračkih mjesta za nivo predsjednika RS prilikom čega su utvrđene različite nepravilnosti u vezi s pakovanjem materijala, nedostatkom pečata te nevažećih listića.

Član CIK-a Vlado Rogić je rekao kako nemaju vremena za ponavljanje izbora, niti sredstava kao i to da nije moguće zbog nekoliko nepravilnosti ponavljati izbore jer bi se to onda radilo zauvijek.

Podsjećamo, u Banjoj Luci u parku Mladen Stojanović u utorak su održani protesti koje je organizirao SNSD i druge vladajuće koalicije.

Tada je, između ostalog, poručeno "ako nas je ovdje 50.000, 100.000 će nas biti u Sarajevu".

Dodik je na tom skupu naveo je kako "nisu narod koji bi nekima drugima držao lekcije, koji mrzi i koji hoće nešto da nije njegovo".

- Pristali smo da je RS naša i da u njoj mogu da žive svi drugi i drukčiji veoma slobodni i ja sam ponosan na nju. RS je naš zavjet i ona će ostati jer je široka za sve. Ona nikada neće postati riječ mržnje. Nije ovo narod koji je spreman da izgubi svoju slobodu da bi se dodvorio nekima koji već gube svoju. Nismo dozvolili da izgubimo naša stečena prava - kazao je Dodik.

Dodao je da je bilo teških dana i noći, a da je on to sve izdržao.

Željka Cvijanović, novoizabrana članica Predsjedništva BiH, ponovila je slične poruke o tome kako su Dodik i ona izabrani voljom naroda, pa su "nelegalnici", misleći na CIK, počeli raditi po nalogu opozicije RS. Dodala je da neće državu koja ih guši, krade novac, izbornu volju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.