GORAŽDE

Otkazan sastanak o tunelu Hranjen zbog “ranije preuzetih obaveza”

Imamović insistira da se sastanak održi narednih dana kako bi građani bili informirani o razlozima obustavljanja izgradnje tunela Hranjen

Izgradnja tunela Hranjen ne smije biti prekinuta. Arhiv

Piše: Al. B.

6.8.2021

Predstavnici Vlada Federacije BiH i BPK Goražde, JP “Autoceste FBiH” i IPSA Instituta izostali su sa sastanka o tunelu Hranjen kojeg je danas pokušao organizirati gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

Razlog su “ranije preuzete obaveze”, ali Imamović insistira da se sastanak održi narednih dana kako bi građani bili informirani o razlozima obustavljanja izgradnje tunela Hranjen, ali i rokovima kada će oni biti nastavljeni.


Raspisivanje novog tendera

- Da se ne bismo bavili špekulacija i informacijama iz medija i sa portala, još jedanput ih zvanično pozivam na zvaničan sastanak na kojem ćemo dati ispravne podatke. Iskreno vjerujem da izgradnja tunela Hranjen ne smije biti prekinuta, jer to bi bila još jedna loša poruka narodu koji ovdje živi – kazao je Imamović.

Od oko 70 miliona KM namijenjenih za probijanje tunela na trasi saobraćajnice Sarajevo – Goražde, veći dio je potrošen tokom radova na prva dva kilometra.

Preostalih oko 3,5 kilometara izvođač radova ne bi bio u mogućnosti izgraditi u narednih sedam i po mjeseci, do kada je imao rok da okonča ovaj posao. Iz JP “Autoceste” najavili su raspisivanje novog tendera za izbor izvođača radova.


Najkompleksniji od svih tunela

Iz kompanije “Euro Asfalt” ističu da je Hranjen najkompleksniji od svih tunela na kojima su do sada radili, te da su se tokom radova suočavali sa enormnim podzemnim pritiscima, podzemnim vodama, poplavom čije se posljedice još otklanjaju, te da su saobraćajnicom prešli preko podzemnih jezera i galerija.

Izvođači ne demantiraju utrošak sredstava, ali ističu da se sve količine ugrađenog materijala i vrijednost do sada izvedenih poslova lako mogu provjeriti na terenu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.