REPORTAŽA

"Avaz" u posjeti Bančićima: Još je samo Neđeljko Janjić ostao u selu stogodišnjaka

Lani mu umrla supruga Vasiljka, s kojom je bio u braku 71 godinu

Bančići: Stari umiru, a mladi odlaze za boljim životom. Avaz

Piše: A. Čengić

9.5.2021

Prije samog ulaza u Ljubinje, s desne strane, pa još četiri kilometra vožnje, usred hercegovačkog krša nalazi se nadaleko poznato selo stogodišnjaka Bančići. Ekipa „Avaza“ posjetila je najstarijeg mještanina, 96-godišnjeg Neđeljka Janjića.


Još jedna želja

Neđeljko Janjić uz fotografiju sa suprugom: Ja se nisam petljao u njene poslove, ona nije u moje. Avaz

Njegova životna saputnica Vasiljka umrla je prošle godine. U braku su bili 71 godinu. Pitali smo ga koja je tajna sretnog i dugog braka, a on kratko i jasno kaže:

- Nema tajne. Ja se nisam petljao u njene poslove, ona nije u moje. Moj sinko, ja nisam znao ni kafu napraviti. Ona je sve po kući radila, a ja oko kuće.

Stari Ljubinjci još pamte njihovo vjenčanje, na Jovandan davne 1949. godine, kada je 12 svatova s dobrim konjima, kao u narodnoj pjesmi, otišlo po djevojku, pa odatle na vjenčanje u Ljubinje, a čaršija se za njima okretala.

Neđeljko ima osmero unučadi, 11 praunučadi i četvero šukununučadi. Ostala mu je još jedna želja.

- Da mi se hoće oženiti unuk, on ima 34 godine. Ja sam se oženio sa 22. Supruga mi je bila komšinica. Prije je svaka žena morala znati da veze, tka, trebalo je djecu obući. Sinko moj, ustani na noge i poštuj jednu ženu - mudro govori Neđeljko.

Kaže da je radio svuda po BiH, čitav život. Ipak, najbitnije mu je da mu sada ništa ne nedostaje, da je zdrav, iako slabije čuje i vidi.


Čist zrak

- U novinama mogu pročitati velike naslove, one sitnije ne vidim. Kod doktora sam išao samo jednom, kada sam operisao bruh. Sada jednom mjesečno odem da mi kateter promijene - priča Janjić.

Naglašava da svaki dan prošeta barem kilometar, a ponekad i dva. Čist zrak je ključan za zdravlje. Obavezno je i da popije jedno pivo dnevno, ni studeno, ni vruće, nego, kako kaže, „ono srednje, da je taman“.

Ostalo još sedam kuća

U selu Bančići ostalo je još sedam kuća. Bilo je nekada 90 domaćinstava, ali mladi su otišli raditi po svijetu, a stari su umrli.

- Selo više nema dušu kao prije. Nekada je kupljeno 15.000 ovaca, a sada ih nema ni 1.000. Omladina je otišla, nemaju ovdje od čega živjeti. Prije u selu samo tri kuće nisu imale konja, ostali su imali. Bilo je stoke koliko hoćeš. Sada toga nema - govori Neđeljko Janjić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.