TRAGIČNA PORODIČNA SUDBINA

Umro Amir Fidahić, posljednji potomak najodanijeg saradnika Husein-kapetana Gradaščevića

Asima, sina jedinca, zločinci su mu ubili 1992. godine u Bijeljini, a zloglasni Arkan je rekao da je to bila velika greška

Huseinović s Fidahićem prije nekoliko godina pravio intervju o životnoj drami njegove porodice. Facebook

A. J. / Avaz.ba

23.9.2020

U Tuzli je u 89. godini umro Amir Fidahić iz Bijeljine, posljednji potomak Ali-paše Fidahića, najodanijeg saradnika Husein-kapetana Gradaščevića.

Ovo je na svom Facebook profilu potvrdio reditelj Avdo Huseinović.

Amir Fidahić je sin Asim bega Fidahića (unuka Ali-paše), čovjeka koji je spašavao partizanske porodice u okupiranoj Bijeljini tokom Drugog svjetskog rata. Asim je ubijen 1945. pod optužbom da je bio saradnik okupatora. Narodni heroj Rodoljub Čolaković, čiju je ženu spasio Asim, rekao je njegovoj ženi Zineta-hanumi „da je njen Asim ubijen greškom“, napisao je Huseinović.

Amir Fidahić je početkom šesdesetih godina dobio sina, dao mu je ime po babi Asimu. Kada su Specijalne jedinice Službe državne bezbednosti Srbije pod vodstvom Željka Ražnatovića Arkana okupirale Bijeljinu, prvih dana aprila 1992. Brano Filipović Šumar, dotadašnji prijatelj i dužnik porodice Fidahić je došao po Asima.

Odveden je i ubijen u centru grada kod današnjeg hotela „Šico“ - navodi Huseinović, koji je autor brojnih dokumentarnih filmova o agresiji na BiH.

- Asimovi posmrtni ostaci pronađeni su u Šapcu. Amir i njegova supruga danima su tražili sina jedinca Asima. Tragična porodična historija se ponovila. Arkan im je rekao: “Ubistvo vašeg sina je bila greška, velika greška" - naveo je Huseinović.

On je prije nekoliko godina snimio intervju s Amirom Fidahićem o nevjerovatnoj životnoj drami njegove porodice.

- Tada mi je u svom tuzlanskom domu rekao: “U Bijeljinu nikad više nisam otišao, ne mogu gledati taj šljam“.

Nije doživio premijeru filma „Ubijeni prirodnom smrću“ o Bijeljini i Janji.

Odlaskom Amira Fidahića, gasi se i muška loza čuvenih bijeljinskih Fidahića, posljednjih potomaka Ali paše Fidahića - naveo je Huseinović.

U Tuzli je u 89-oj godini života umro Amir Fidahić iz Bijeljine, posljednji živi potomak Ali paše Fidahića, najodanijeg...

Objavljuje Avdo HuseinovicSrijeda, 23. rujna 2020.
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.