NESLAVAN KRAJ

Pripremao se šampanjac, spremao slavljenički bus, a na kraju od četiri trofeja osvojiše jedan: Otkazana parada na Klopovom oproštaju

Njemački stručnjak poslije devet godina odlazi s ponosom i s nekoliko velikih uspomena

Salah i Klop. AP Photo/Jon Super

29.4.2024

Kada je Jirgen Klop (Jurgen Klopp) u januaru najavio da će napustiti Liverpul, nakon devet godina provedenih u klubu, očekivalo se da će to biti s nekim velikim uspjesima. Za oproštaj Nijemca od čuvenog Enfilda najavljivao se pohod na četiri trofeja. Nečemu čemu nije stremio ni kad je imao mnogo zdravije igrače, ali i one u boljoj formi.

Izgledalo je sve i kao početak bajke kada je Virdžil Van Dajk (Virgin Van Dijk) svojim golom protiv Čelzija u finalu Karabao kupa donio trofej. Najave su postajale sve žešće, a onda krah. Ispali su iz FA Kupa od najvećeg rivala Mančester junajteda. Pa su to pravdali nadom da će uspjeh ostvariti u Evropskoj ligi i Premijeršipu.

I tako, dan po dan, sedmicu po sedmicu, mjesec po mjesec, lađe su tonule jedna za drugom.

Ekspresni krah

Krah se desio u svega tri sedmice. Početak kraja je remi s Junajtedom (2:2) u prvenstvu, da bi četiri dana kasnije bili poniženi na Enfildu od Atalante (0:3). Sedmicu iz noćnih mora okončali su novim porazom od Kristal Palasa (0:1).

Popravili su dojam pobjedom protiv Atalante (0:1), koja je rezultirala ispadanjem iz Evropske lige, te Fulama (1:3) u Premijeršipu za posljednju nadu.

I kad se sve činilo da se vratilo u normalu, novi šamar. Poraz na gostovanju kod gradskog rivala Evertona, za kraj svih nadanja. To su pečatirali užasnim nastupom protiv Vest Hema (2:2).

Gorak okus

Daleko od toga da je sve bilo negativno u ovih devet godina. Možda je okus gorči zbog načina na koji se oprašta od Liverpula. Pa i ovaj prljavi veš koji je svima na vidjelu, nakon svađe s Mohamedom Salahom, čovjekom koji je pod Klopom odigrao sve svoje najbolje sezone, dokaz je koliko teško svima padaju porazi.

Na kraju krajeva, sve i da ništa nije osvojio, njemačkom stručnjaku se treba odati počast samo što je uspio od bombaša samoubica u svom timu napraviti atomski napad, kojeg se godinama plašila cijela Evropa. Mogu reći da nisu, ali legendarni trenuci poput „brzo izvedenog kornera“ daleko su od zaborava. Načekat će se u Liverpulu, ali i u Engleskoj da vide stručnjaka poput Nijemca.

Dotad, slavit će to što je otkazana Klopova parada i što on ide daleko od Otoka.

Osam trofeja

Za devet godina provedenih u Liverpulu, Klop je s istoimenim klubom osvojio osam trofeja. Prvi je bio Liga prvaka 2019. godine, da bi iste godine osvojili UEFA Superkup i Klupsko svjetsko prvenstvo. Naredne sezone su osvojili titulu, prekinuvši post od 30 godina. U naredne četiri godine, Klop je kao trener osvajao još Karabao kup (2022. i 2024.), te FA Kup 2022. godine i jedan Komjuniti šild.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.