EVROPSKA TAKMIČENJA

Najveći preokreti: Zrinjski rame uz rame sa Barcelonom, Liverpulom, Romom...

"Plemići" su poslije prvih 45 minuta gubili sa 3:0 i već su bili prežaljeni, a onda su režirali fantastičan preokret i došli do trijumfa protiv AZ-a

Slavlje igrača Zrinjskog. N. Šaljić

E. Ć.

21.9.2023

Čudo, podvig, senzacija. Riječi su kojih bismo se prvo sjetili kada bismo opisivali ono što je Zrinjski uradio večeras protiv AZ Alkmara.

"Plemići" su poslije prvih 45 minuta gubili sa 3:0 i već su bili prežaljeni, a onda su režirali fantastičan preokret i došli do trijumfa u svojoj premijernoj utakmici u grupnoj fazi Konferencijske lige.

Fudbalska Evropa priča o velikom uspjehu Zrinjskog, a u Mostaru se već uveliko fešta i proslavlja čudo koje su napravili izabranici Krunoslava Rendulića.

Ovim povodom prisjetili smo se nekih od najvećih preokreta u evropskom fudbalu. 

Naravno, prva utakmica koja pada na pamet je čarobno finale Lige prvaka iz Istanbula 2005. kada se Liverpul vratio s 0:3 protiv Milana, a onda slavio poslije penala.

U nekoliko posljednjih sezona Lige prvaka viđeno je nekoliko zaista nevjerovatnih preokreta. Istina, u dvomeču, a ne u jednoj utakmici kao što je večeras uspio Zrinjski.

U sezoni 2018/19 Junajted je izgubio od PSG-a kući sa 2:0, već su ga svi otpisali, a onda su "Đavoli" u revanšu slavili sa 3:1 i prošli u četvrtfinale Lige prvaka.

Iste sezone, Totenhem je napravio nevjerovatan preokret i golom Lukasa Moure (Lucas) sa ukupnih 3:3 - zbog gola u gostima, prošao u finale. Tamo ih je porazio Liverpul.

Te sezone je i Ajaks ponizio tadašnjeg aktuelnog prvaka Real Madrid i to usred Španije. "Kraljevi" su slavili sa 2:1 u Amsterdamu, Serhio Ramos (Sergio) je čak čistio kartone, misleći da je posao završen.

A onda je Ajaks predvođen fantastičnim Dušanom Tadićem srušio Real sa 4:1.

Ne možemo, a da ne spomenemo ni preokret Barcelone protiv PSG-a. Parižani su u prvoj utakmici slavili sa čak 4:0. Niko nije vjerovao da Katalonci mogu proći dalje, osim valjda njih samih.

U revanšu je na kraju bilo 6:1, a gol vrijedan prolaska dalje postigao je Sergi Roberto. Barcelona je te 2015. na kraju postala i prvak Evrope.

Kada govorimo o preokretima i Barceloni, moramo se sjetiti i onog iz 2018. kada je Roma predvođena našim Edinom Džekom u četvrtfinalu izbacila Barcu.

Barcelona je na Nou Kampu slavila sa 4:1. Utješni gol za Romu dao je Džeko koji je briljirao na Olimpiku. Prvo je postigao pogodak, potom izborio penal, a na kraju je Roma prošla dalje.

Ono što je još važnije. Još niko nije izvukao ni neriješeno nakon što je gubio tri razlike u Konferencijskoj ligi u trećoj godini kako se igra ovo takmičenje.

U Evropa ligi to nakon minus tri slavili su Klub Briž protiv Maribora (2011/12) i Zenit kod Makabija Tel Aviva (2016/17).

Kada je riječ o najjačem evropskom klupskom takmičenju, to je uspjelo Verderu protiv Anderlehta - 0:3 na 5:3 u sezoni 1993/94, a u sezoni 2000/01 Deportivo je okrenuo PSG.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.