(NE)POŠTENA PREDNOST

Od Lensa Armstronga do FIFA-e: Veliki skandali koji su potresli svijet sporta

U sportu se povremeno dogode i mračne priče koje prodrmaju svijet sportskih fanatika

Armstrong: Na stubu srama. AP

17.7.2023

U svijetu sporta, uzbuđenje, uspjesi i nadmetanje često su u fokusu. Međutim, povremeno se dogode i mračne priče koje  prodrmaju svijet sportskih fanatika.

Skandali koji su obilježili historiju sporta imaju ne samo sportske, već i moralne i etičke implikacije.

Doping u biciklizmu (Lens Armstrong)

Jedan od najpoznatijih i najkontroverznijih skandala u historiji sporta bio je slučaj dopinga u biciklizmu koji je obuhvatio slavnog biciklistu Lensa Armstronga (Lance).

Armstrong je bio slavljen kao sedmerostruki pobjednik Tur de Fransa, ali kasnije su otkrivene činjenice koje su potvrdile njegovo korištenje nedozvoljenih supstanci.

Ovaj skandal je doveo do gubitka brojnih fanova, a sam Armstrong je završio na stubu srama. 

Skandal u FIFA-i

FIFA (Međunarodna fudbalska federacija) također je bila suočena s ozbiljnim skandalima. U 2015. godini, nekoliko visokopozicioniranih dužnosnika FIFA-e, uključujući njenog predsjednika Sepa Blatera, bilo je optuženo za korupciju. 

Otkriveno je da su primali mito i sudjelovali u finansijskim malverzacijama u vezi s dodjelom organizacije Svjetskog prvenstva u fudbalu. 

Kalćopoli

Kalćopoli je bio veliki fudbalski skandal koji je zahvatio Italiju 2006. godine. Otkriveno je da su neki italijanski klubovi, uključujući Juventus, bili umiješani u namještanje rezultata utakmica i korupciju u suđenju. 

Ovaj skandal je izazvao krizu u italijanskom fudbalu, a nekoliko klubova je kažnjeno, uključujući Juventus koji je izbačen iz Serije A. 

Mnogi smatraju da se Serija A nikad nije oporavila od ovog skandala i da su zbog toga ispali iz samog evropskog vrha, koji su držali do sredine prve decenije ovog stoljeća. 

Doping ruskih atletičara

Rusija je bila umiješana u jedan od najvećih doping skandala u historiji sporta. 

Otkriveno je da je ruska državna agencija za doping organizovala korištenje zabranjenih supstanci kako bi njihovi sportisti poboljšali svoje rezultate na Olimpijskim igrama 2014. u Sočiju. 

Kao rezultat toga, Rusija je bila suspendovana s Olimpijskih igara 2018. godine, a atletičari su se takmičili pod neutralnom zastavom.

Deflategate

Deflategate je naziv za skandal koji je pogodio NFL 2015. godine. 

Tom Brejdi (Brady), jedan od najuspješnijih kvoterbekova u historiji, optužen je da je znao za namjerno smanjivanje pritiska zraka u loptama i tako je dobijao prednost tokom utakmica. Brejdi je suspendovan na četiri utakmice, a Nju England Pejtriotsi su novčano kažnjeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.