DERBI GRUPE C

Najveća slabost Nizozemaca - selektor Frank De Bur

Problem Ukrajine je što redovno gubi od jačih selekcija

Ukrajinci bi mogli biti prijatno iznenađenje na Euru. UEFA

Piše: M. Kadić

13.6.2021

Čekali su Nizozemci da se pojavi talentovana generacija punih sedam godina i dočekali su konačno da prekinu taj sramotan niz neučestvovanja na velikim turnirima jer za fudbalsku velesilu što su Nizozemci uvijek i bili, to je previše.

Kriza je sad završena, trostruki viceprvaci svijeta i prvaci Evrope iz 1988, plasirali su se na Euro 2020, ali nizozemski navijači nemaju baš previše povjerenja u ekipu zbog jednog čovjeka - selektora Franka De Bura (Boer). 

De Bur je preuzeo tim prošlog ljeta, a njegovo imenovanje za selektora je bilo iznenađenje jer se nije proslavio na klupama Intera i Kristal Palasa, a još ako dodamo tome da ga je Žoze Murinjo (Jose Mourinho) proglasio "najgorim trenerom u historiji Premijeršipa", onda nešto očito ne štima kod De Bura. Nisu Nizozemci pokazali ubjedljiv fudbal posljednjih par godina, a i Zmajevi su to pokazali dva puta kada smo odigrali 0:0 i izgubili 1:3 od Oranja.

- Pokušavamo stvoriti neku vrstu zdrave hemije u timu. Radi se o tome da budemo ujedinjeni kao tim, pokažemo to, borimo se jedni za druge, a zatim se nadamo da će vam vaša kvaliteta donijeti željeni rezultat, ističe De Bur uoči meča.

Upravo bi Ukrajina mogla biti hit na Euru, samo što Ukrajinic imaju jedan problem - igraju slabo protiv snažnih selekcija u posljednje vrijeme.

Selektor, legendarni Andrij Ševčenko (Schevchenko) sa igračima poput Zinčenka (Zinchenko), Jaremčuka (Yaremchuk), Jarmolenka, Stepanenka, Marlosa (lakše povrijeđen)... može iznenaditi svaku selekciju svijeta. 

Ukrajinci žele iskoristiti neigranje stubova odbrane Nizozemske, Virdžila van Dika (Virgil van Dijk) i Donija van de Beka (Donny van den Beek), koji su veliki hendikep za popularne Oranje.

- To je za nas vrlo važna utakmica i naša je ekipa spremna za nju. Moramo odigrati savršeno. Mnogo poštujemo protivnika, ali dobro smo ih prostudirali i imamo plan, rekao je Ševčenko.



Nizozemska - Ukrajina (21 sat)


Mogući sastavi:


NIZOZEMSKA: Stekelenburg; Timber, De Vri (De Vrij), Blind; Damfris (Dumfries), Vinaldum (Wijnaldum), de Run (de Roon), de Jong, Vindal (Wijndal); Veghorst (Weghorst), Depaj (Depay).

UKRAJINA: Bušan (Bushchan); Zabrni (Zabarnyi), Matvienko (Matviyenko), Mikolenko (Mykolenko); Karavayev, Sidorčuk (Sydorchuk), Stepanenko, Zinčenko (Zinchenko), Sobol; Jaremčuk (Yaremchuk), Malinovski (Malinovskyi).



Kladionica Mozzart na pobjedu Nizozemske daje kvotu 1,72, dok je kvota na pobjedu Ukrajine  5,50. Odigraj onlajn i pogledaj sve kvote na Mozzart Bet sajtu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.