NOGOMET

Hitan sastanak na Nou Kampu: Las Palmas odštampao zastavu Španije na dresove, Barca sazvala hitan sastanak

Twitter

Avaz.ba

1.10.2017

Las Palmas je na dresovima, u kojima bi trebali nastupiti u današnjem susretu protiv Barcelone, odštampao špansku zastavu.

Reakcija je to na današnji referendum u ovoj španskoj pokrajini.

Prema izvještajima španskih medija u toku je hitan sastanak na stadionu Nou Kamp, koji je sazvala Barcelona sa snagama sigurnosti, kako bi razmotrili sigurnosnu situaciju i odigravanje utakmice.  

- Odlučili smo da na dresove izvezemo malu špansku zastavu i današnji datum, 1. oktobar, kako bi mirno pokazali našu nadu u budućnosti ove zemlje i dobru volju onih koji žive u njoj, u potrazi za najboljim razumijevanjem - kaže se u saopćenju Las Palmasa.

Fudbalski klub Barcelona je u prošlosedmičnom saopćenju osudio hapšenja regionalnih katalonskih lidera zbog - odbrane nacije, demokratije, slobode govora i samoopredjeljenja. 

Međutim, Las Palmas je kritizirao Barcin stav, što je povećalo napetost u vezi meča.

- Javne izjave u posljednjih nekoliko dana, naročito one naših domaćine FK Barcelona, pretvorile su ovu utakmicu La Lige u nešto više od pukog sportskog spektakla - poručuju iz Las Palmasa.

Odgovorio im je defanzivac Barce Žerard Pike (Gerard Pique), koji je objavio sliku o tome kako je glasao.

"Glasao sam. Zajedno smo nezaustavljivi u odbrani demokratije", rekao je Pike.


Legendarni vezni igrač Barce Čavi Hernandez (Xavi Hernandez), koji trenutno igra za Katarski Al Sadd, objavio je video na društvenim mrežama, koji današnje događaje opisuje kao "sramne".

- Neprihvatljivo je da u demokratskoj zemlji ljudi ne mogu glasati - dodao je Čavi. 


I bivši kapetan Barce Čarles Pujol (Carles Puyol) dao je svoju podršku referendumu, objavljivanjem poruke "Glasanje je demokratija!", na svom Twitter nalogu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.