PREMIJERA 2024. GODINE

Softverski problemi prouzrokovali odgodu dolazak električnog Porsche Macana

Osim Macana u Porscheu rade na još dva električna SUV-a

Porsche Macan. Porsche

N. H.

4.7.2023

S novim Macanom ove godine trebala je debitovati i nova arhitektura Premium Platform Electric (PPE) koju Porsche razvija u saradnji s Audijem.

Međutim, softverski problemi su prouzrokovali razvoj potpuno električnog Macana, pa je premijera novog modela pomaknuta za 2024. godinu.

U Porscheu su odlučili zadržati benzinski Macan koju godinu duže na tržištu. 

Kako piše Automotive News Europe, Porsche će prolongirati proizvodnju benzinskog Macana. Tako bi na američkom tržištu mogao opstati sve do 2026. godine.

Oni će pričekati s gašenjem modela, a konačni termin će ovisti i o tržišnim rezultatima nove generacije, dostupne isključiov s električnim pogonom, poručili su iz Porschea na sastanku distributera koji se održao na Kanarskim otocima.

Povratne informacije vlasnika neće ovisiti samo o Porscheu i novom modelu. Kao glavna prepreka komercijalizaciji nameće se nedostatak mreža punionica.

Osim Macana u Porscheu rade na još dva električna SUV-a. Također, 718 mora otići tokom 2025. godine kako bi napravio mjesto za električno sportsko auto. Jedini model koji će ostati, barem dijelom, na ove promjene je legendarni 911. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.