PROVEDENO ISTRAŽIVANJE

Žene u ovim godinama najviše uživaju u intimnim odnosima: Spremne su i na avanture

Pokazuju "pojačanu seksualnu želju kao odgovor na smanjenje plodnosti"

Dolazi do povećanja libida u određenom životnom razdoblju. Facebook

E. Ag.

8.5.2024

Žene različitih dobnih grupa imaju aktivan seksualni život, a interesovanje za seks nije samo karakteristično za dvadesete godine i mladost.

U tridesetima žene često postanu svjesne tog sata. To ih potiče da "iskoriste preostale godine za rađanje", što može rezultirati povećanjem libida u određenom životnom razdoblju. U istraživanju objavljenom u časopisu "Personality and Individual Differences" učestvovalo je 827 žena, podijeljenih u tri skupine: visoka plodnost od 18 do 26 godina, niska plodnost od 27 do 45 godina i menopauza od 46 godina nadalje.

Na osnovu odgovora učesnica internetske ankete, istraživači su otkrili da žene od 27 do 45 godina (u kategoriji niske plodnosti) pokazuju "pojačanu seksualnu želju kao odgovor na smanjenje plodnosti", te imaju "česte seksualne fantazije, aktivan seksualni život i spremnost na povremeni seks", piše 24sedam.rs.

- Neka naša otkrića sugerišu da žene ne moraju nužno biti 'opsjednute bebama' da bi doživjele seksualni vrhunac. Naša istraživanja pokazuju da tridesete same po sebi nisu ključne, već se ta ponašanja mogu primijetiti kod svih žena koje doživljavaju pad plodnosti. Možda je teže začeti nakon 35. godine, ali istraživanje pokazuje da će žene biti motivisane sve do menopauze - objasnila je naučnica Džudit Iston (Judith Easton).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.