OGLASIO SE ADVOKAT

Žeraru Depardjeu suđenje za seksualne napade kreće u oktobru

Oduzeto mu je nacionalno odlikovanje "Quebeca", a njegova statua u pariškom Muzeju voštanih figura je uklonjena

Žerar Depardje. AP

D. R.

30.4.2024

Suđenje francuskom glumcu Žeraru Depardjeu (Gerard Depardie) za dva slučaja navodnih seksualnih napada iz septembra 2021. počinje u oktobru, saopćio je ured pariškog državnog tužioca. Navodni seksualni napadi počinjeni su na snimanju filma Les volets verts.

Policija je 75-godišnjeg glumca u ponedjeljak ispitala o optužbama za seksualne prijestupe, rekao je glasnogovornik advokatskog ureda koji je glumac angažirao.

Nije zadržan u pritvoru

Depardje je pušten iz policijske postaje nakon što je bio ispitan.

- Policijski pritvor je završen. Nije zadržan u policijskom pritvoru - rekao je navečer njegov advokat dodajući da Depardje opovrgava navedene optužbe.

U februaru je saradnica na setu filma "Les volets verts" optužila Depardjea za seksualno uznemiravanje 2021., dok je druga žena nedavno optužila glumca za pipkanje bez pristanka i opscene primjedbe tokom snimanja kratkog filma Le Magicien et les Siamois 2014.

Negira optužbe

Depardjeu, veteran francuske kinematografije, se suočava s nizom optužbi vezanih uz seksualne prijestupe. Glumica Šarlot Arnold (Charlotte Arnould) ga je 2020. optužila za silovanje u slučaju koji je još uvijek otvoren. Depardje negira i tu optužbu.

U otvorenom pismu dnevnom listu Le Figaro, Depardju je prošle godine naveo da je žrtva "medijskog linča" te da "nije niti silovatelj niti predator", već samo čovjek.

Više desetaka umjetnika, uključujući glumicu Šarlot Rampling (Charlotte) te modela i bivšu prvu damu Karlu Bruni (Carla), je prigovorilo da se presumpcija nevinosti u slučaju Depardjea, "vjerovatno najvećeg od svih glumaca", zanemarila.

Francuski ministar kulture tada nije odlučio oduzeti glumcu titulu Legije časti, najveće odlikovanje za zasluge. No, oduzeto mu je nacionalno odlikovanje "Quebeca", a njegova statua u pariškom Muzeju voštanih figura je uklonjena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.