POSLASTICA ZA NEPCE

Obradujte ukućane ovim preukusnim zimskim palačinkama

Priprema je zaista jednostavna, vrijeme pečenja je relativno kratko

Ukusno i fino. Jennifer Pallian/Unsplash

M. Z.

27.12.2023

Nema boljeg razloga za ustajanje na hladna jutra od mirisa palačinki. Priprema je zaista jednostavna, vrijeme pečenja je relativno kratko, a od sastojaka u nastavku dobit ćeš dovoljno palačinki za čak 4 porcije.

Iako su odlične samo kad se preliju medom, možete napraviti i karamel ili prodinstati jabuke. Sladoled i tučeno vrhnje su uvijek dobra ideja, baš kao i džem od narandže.

Sastojci

3 kašike smeđeg šećera

250 g glatkog brašna

2 kašičice praška za pecivo

2 kašičice mljevenog đumbira

2 kašičice cimeta

1/2 kašičice pimenta

200 ml mlaćenice

2 jaja (L)

1 kašičica paste od vanilije

Jabuke

Postupak

Maslac i šećer rastopite u maloj posudi na laganoj vatri pa ostavite sa strane da se malo ohlade.

Brašno prosijte, pomiješajte s praškom za pecivo i začinima. Dodajte mlaćenicu, jaja, pastu od vanilije i maslac sa šećerom. Miješajte pjenjačom dok se sastojci ne sjedine.

Zagrijte tavu za palačinke pa ih pecite dvije ili tri odjednom. Kašika tijesta bi trebala biti dovoljna za jednu palačinku, budući da će se napuhnuti tokom pečenja.

Pecite palačinke 2 do 3 minute sa svake strane, dok ne poprime lijepu zlatnu boju. Poslužite ih tople, piše Miss.gastro.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.