GLOBUS

Na Floridi korišten novi otrov za smaknuće: Ovaj je najjača smrtonosna injekcija do sada

(A. S.)

25.8.2017

Smrtonosnom injekcijom pogubljen je muškarac osuđen za rasno motivirana ubistva prije 30 godina na Floridi.

Mark Asay prvi je bijelac u historiji koji je pogubljen zbog ubistva crnačke žrtve, piše BBC. 

Ovaj 53-godišnjak je proglašen krivim za dva ubistva u Jacksonvilleu 1987. godine. 

Pogubljen je sinoć tačno u 22:22 sata. To je prvi puta da se za tu svrhu koristila ova vrsta otrova u smrtonosnoj injekciji.

Porota je odlučila da je Asay upucao svoje žrtve, Roberta Lee Bookera, crnca, i Roberta McDowella, 26-godišnjeg Hispanca. Učinio je to iste noći, nakon što je prema njima izrekao neke rasističke primjedbe.

Pogubljenje je izvršeno etomidatom, otrovom koji nikad prije nije korišten u SAD-u za pogubljenja. 

Ta vrsta smrtonosne injekcije zamjenjuje otrov korišten ranije, a zabranjen je zbog nepotrebnih patnji zatvorenika prilikom pogubljenja. 

Došlo je do zabrinutosti nakon što je velik broj zatvorenika jako patio i mučio se prilikom smrti, zbog čega je u Floridi u januaru ta vrsta smrtonosne injekcije zabranjena.

Etomidat je u ovom slučaju kombiniran s još dva otrova. Ipak, javili su se i protivnici koji tvrde da je Asay poslužio kao pokusni zec te da su ovime bila ugrožena njegova ustavna prava.

Prije smrti je u intervjuu za lokalnu televiziju rekao da ne želi provesti ostatak života iza rešetaka. On je po sebi imao tetovaže koje simboliziraju bjelačku nadmoć. Priznao je ubistvo McDowella, ali drugo je ubistvo opovergao.