VIJESTI

Moore: Neka nakon ovih izbora započne ekonomski razvoj u Stocu

Šef Misije OSCE-a u BiH

Al. Ti.

19.2.2017

U Stocu se danas održavaju ponovljeni izbori za načelnika i Općinsko vijeće Stoca

Povodm toga u tom gradu danas boravi i šef Misije OSCE-a u BiH, Jonathan Moore koji je jučer pozvao sve Stočane da izađu na izbore.

Po dolasku u Stolac Moore je rekao okupljenim novinarima da se prati izborna situacija u cijeloj BiH još od 1995. godine.

- Nemamo posmatrače, već mi samo posmatramo opće stanje svugdje u BiH. Naravno 2. oktobra održani su lokalni izbori, a ovdje u Stocu je to bilo posebno teško. Ta dešavanja nisu presedan ni za BiH. Još uvijek smo u uspješnoj saradnji sa SIPA-om i CIK-om i oni imaju našu punu podršku. Oni su odlučili da će danas biti izbori u Stocu i sud je potvrdio odluke i zato smo danas tu - kazao je Moore.

Također je naglasio kako će uvijek biti uz građane Stoca.

- Zahvaljujući uredu u Mostaru, ali i Stocu koji postoji ovdje već četiri mjeseca, mi ćemo biti sa ovim ljudima. Nadamo se da će građani iskoristiti svoje demokratsko pravo i glasati, te izabrati vijećnike i načelnika. Stolac već godinama ima brojne probleme i prepreke i zbog toga želimo da ekonomski razvoj i dijalog između građana krene nakon ovih izbora i da oni budu temelj - rekao je Moore.

Moore se također osvrnuo i na problem u Mostaru, ali i pokretanje revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

- Mostar se ne može porediti sa Stocem, jer ovdje postoji izborni zakon, kao i u ostatku BiH. U Mostaru je potpuno drugačije, jer tamo nema statua, već osam godina nema lokalnih izbora. To je nadležnost HDZ-a i SDA koji moraju rješenje i zajednički prijedlog za Mostar. Kada je u pitanju revizija presude, mislim da smo već puno govorili o tome. Želimo da vidimo pravdu, posebno za žrtve genocida i ratnih zločina. Međutim, to je komplikovano pitanje jer govorim o uvjetima Međunarodnog suda pravde, jer mnogi stručnjaci i pravnici su rekli da preduvjeti za uspješnu reiviziju nisu ispunjeni - kazao je Moore.