BIH

U novembru poništena dva tendera za nabavku citostatika!

Iako je za lijekove za onkološke pacijente izdvojeno više od 40 miliona KM

A. HADŽIĆ - A. NUHANOVIĆ

17.1.2017

Nedostatak citostatika u Federaciji BiH izaziva sve veću zabrinutost pacijenata kojima je zbog nemogućnosti da prime odgovarajuću terapiju ugrožen život. „Avaz“ je već pisao o ovom problemu prošle sedmice, no do danas nije urađeno ništa kako bi se onkološkim pacijentima, za njih čak 10.000, osigurala za život potrebna terapija.

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja tvrde (ZZO) FBiH potvrdili su da lijekova nema. No, pitanje je kako je moguće da se Zavod, na čijem čelu se nalazi Novka Agić, doveo u situaciju da životi najtežih pacijenata u našoj zemlji budu stavljeni na kocku, jer su mnogi, kako smo saznali iz udruženja koja se bave problemima malignih oboljenja, bili primorani prekinuti terapiju. 

Raspisan u avgustu

Podsjećamo, ZZO FBiH još u avgustu prošle godine objavio je javni tender za nabavku citostatika u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti, a koji se mogu koristiti na teret Fonda solidarnosti FBiH, vrijedan oko četiri miliona maraka. 

Neposredno nakon ovog objavljen je i drugi tender za nabavku ovih lijekova vrijedan 37 miliona maraka, ali su oba, kako stoji u Odluci ZZO FBiH od 8. novembra 2016. godine, poništena zato što “nije dostavljena nijedna ponuda u krajnjem roku (član 62. stav 2, pod a) Zakona o javnim nabavkama“. 

Na tender se javilo 13 dobavljača iz Federacije BiH i Republike Srpske, među kojima “Hercegovinalijek” iz Mostara, te “Farmavita”, “Medimpex”, “Pharma Maac”, “Oktal Pharma”, “Roche LTD”, “Evropa lijek”, svi iz Sarajeva, kao i slične firme iz Banje Luke, Bijeljine, Bosanskog Novog, Bihaća i Lukavca.

Kako je moguće da prilikom dostave ponuda za tender nijedna firma nije ispoštovala odredbe Zakona o javnim nabavkama, kako se navodi u Odluci o poništenju tendera, za sada nema objašnjenja niti iz ZZO FBiH niti iz firmi učesnica tendera. 

Lobistički krugovi 

Šutnja u farmaceutskim kućama koje su se javile na tender za nabavku citostatika, a koje smo uporno pokušavali kontaktirati, ali bez uspjeha, uveliko podgrijava priče da iza poništenja tendera stoje daleko dublji razlozi od onih navedenih u odluci o poništenju. 

Navodno, dostavljena dokumentacija je pokazala da na tenderu nisu imale izgleda firme koje favoriziraju određeni lobistički krugovi iz Sarajeva, te je njegovo poništavanje najlakše bilo adresirati na Zakon o javnim nabavkama. 

Neki od lijekova koji nedostaju

  • KARBOPLATIN 50 i 150 mg, CISPLATIN 50 mg, VINKRISTIN i TIOGUANIN -  deficitarni lijekovi za koje ugovorni dobavljači nemaju pouzdanu informaciju o isporuci 
  • LEUPRORELIN 3,75 mg - isporučeno 10 komada, preostale količine u roku od sedam dana
  • GEMCITABIN 200 mg i 1.000 mg  - isporuka planirana za kraj sedmice
  • TEMOZOLAMIDI - novi ugovor, planirana isporuka početkom iduće sedmice
  • IMATINIB MESILAT - planirana isporuka određene količine tokom dana, ostatak početkom iduće sedmice