VIJESTI

Na Palama pretučen povratnik: Udarao me pesnicama i kocem, ubio bi me da nisu naišle komšije

Fadil Bašić smješten u KCUS

A. ČENGIĆ

13.1.2017

Fadil Bašić, povratnik u selo Hotočina na Palama, u teškom je stanju smješten u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu nakon što ga je u nedjelju, 8. januara, brutalno pretukao Đorđe Janković iz susjednog sela. 

Ovaj 65-godišnjak nalazi se na Ortopediji KCUS-a, a, kako nam je jučer kazao, ne osjeća se dobro.

Raniji problemi 

- Izudarao me šakama i kocem po cijelom tijelu, slomio mi ruku, razbio mi vilicu i zube. Ne mogu ni u kupatilo otići, skakućem na jednoj nozi – kazao je drhtavim glasom Bašić.

Sve je počelo u nedjelju ujutro, nakon što je Janković, kako kažu Fadil i njegov sin Ajdin, iz Fadilovog stada odveo nekoliko krava. Kada ga je ovaj upitao zašto je to uradio i zatražio nazad svoju stoku, Janković ga je udario nekoliko puta pesnicom.

Nakon toga, Fadil je otišao u policiju da prijavi napad i da mu je Janković ukrao stoku, a kada se iz policije vraćao kući, ovaj ga je čekao na ulici s kocem u ruci.

- Mislim da mu je neko iz policije odmah dojavio da sam ga prijavio. Nasrnuo je na mene i počeo me udarati... Spasili su me dvojica komšija Srba i jedna djevojka, koji su u tom trenutku prolazili putem. S Jankovićem sam i ranije imao problema, ubijao mi je konje, nasrtao mi na imovinu, kuću su mi jednom zapalili. Sve to samo zato što sam Bošnjak. Ne mogu više tamo živjeti – rekao nam je Bašić.

Krađa auta 

Za Jankovića tvrdi da je kriminalac, da krade aute i da policija to sve zna, ali niko ništa ne poduzima. 

- Hoću svima da kažem šta se tamo dešava Bošnjacima, jer nemam druge, ne znam kako da riješim ovaj problem - ističe Bašić.

Ajdin Bašić ističe da bi Janković njegovog oca zasigurno usmrtio da nisu naišle komšije. On ovaj napad smatra klasičnim pokušajem ubistva. 

Janković priveden i saslušan 

Iz Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo demantiraju da je uzrok napada međunacionalna netrpeljivost. Portparol CJB Danka Tešić potvrdila nam je da je policija odmah nakon napada privela i saslušala Jankovića zbog sumnje da je fizički napao Bašića. Tužilaštvu u Istočnom Sarajevu protiv njega će, ovisno o tome kako djelo bude okvalificirano, biti dostavljen izvještaj.