BIH

Čović: Mora se odgovornije provoditi ono što se zagovara u javnosti

Član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a otvoreno za "Dnevni avaz"

S. DEGIRMENDŽIĆ

5.1.2017

Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a, u razgovoru za „Avaz“ ocijenio je da niko od partnera u aktuelnoj koaliciji na nivou FBiH - iako je ona, kako je kazao, „već dugo, neću reći raštimana, ali djeluje s dosta poteškoća i problema“ - ne bi smio bilo kakav teret nefunkcioniranja odnosa prebacivati na drugoga. 

Bez politike    

On je to kazao uz opasku da „nema običaj iznositi mišljenje o bilo čijim stavovima, ali ovaj put će napraviti izuzetak“ komentirajući ocjene Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA, da su za zastoj cestovne gradnje u BiH odgovorni HDZ i SBB.

- Ako je gospodin Izetbegović mislio da neke stvari rješavamo, onda nije put rješenja da se govori šta je neko drugi trebao uraditi, nego šta je trebao svako od nas uraditi. Mislim da se glavnina problema u razvoju infrastrukture u BiH, pa i ove cestovne, može vezati uz uspjehe i neuspjehe rada upravo onih koji nas danas pokušavaju za nešto optužiti – rekao je Čović. 

On je podsjetio da je gradnja cesta bila tema brojnih sastanaka čiji su, kako je naveo, zagovornici bili upravo predstavnici SDA, te da je tada jasno stavljeno do znanja da se gradnja infrastrukture ne može projicirati selektivno, nego da mora biti posmatrana cjelovito i radi razvoja svakog dijela BiH. Tada je, istakao je Čović, jasno rečeno da u tim projektima politika nema mjesta. 

Nove krize 

- Bez obzira na to je li iza toga politika pisanja peticija kao što je bio slučaj u vezi s počiteljskim mostom i kasnije blagajskim prometnicama, ili je u pitanju nešto drugo. Mislim da će SDA morati mnogo odgovornije provoditi ono što zagovara u javnosti kada je u pitanju politika cestovne infrastrukture, na cijelom prostoru FBiH. A HDZ je praktično pokazao da želi biti apsolutno na tom planu i mislim da su predstavnici SBB-a vrlo jasno na tom planu i da su stavili do znanja da ne trebamo praviti sastanke radi sastanaka, nego da provedemo ono što dogovorimo – kazao je Čović. 

On je istakao i da u ovom trenutku nema mjesta za nove krize i blokade. 

- Trebamo praviti planove kako zajedno raditi, a ne projicirati nove krize, jer taktika izazivanja kriza i blokada kojima se nekome drugom stvari stavljaju na teret je prošlo vrijeme i mi moramo potpuno promijeniti koncepciju tih naših odnosa. Uvjeren sam da ćemo vrlo intenzivno o tome razgovarati i ja i gospodin Izetbegović, jednako tako i gospodin Fahrudin Radončić, jer ja alternativu nemam, ali iskrenost i povjerenje  moraju biti na prvom mjestu - zaključio je Čović.

Taktika kako ne napraviti nešto 

- Ja sam za to da ovo partnerstvo SDA, SBB-a i HDZ-a profunkcionira i da ga prvo testiramo na prometnoj infrastrukturi, ali ako već neko insistira da se prepozna krivac, vrlo jasno ćemo kazati da je ta krivnja do sada uvijek bila vezana uz SDA i taktiku SDA o tome kako neke stvari napraviti, odnosno ja bih rekao kako neke stvari ne napraviti – istakao je Čović.