BIH

"Deutsche bank" stopirala oko 500 transakcija

Predstavnici banaka u BiH demantiraju vlast

A. DUČIĆ

2.12.2016

Iako vlasti i dalje energično demantiraju Udruženja banaka BiH te tvrde da se naša država, kada je riječ o bankarskim transakcijama, ne nalazi na crnoj, već na sivoj listi, iz nekoliko banaka u našoj državi "Avazu" je potvrđeno da Evropska unija uveliko BiH tretira kao visokorizičnu zemlju! Tvrdi to za naš list i predsjednik Uprave "Raiffeisen banke" u BiH Karlhajnc Dobnig (Karlheinz Dobnigg).

Sporne transakcije

- Zbog činjenice da je BiH tretirana kao visokorizična zemlja, strane banke pristupaju s posebnom pažnjom transakcijama s bankama u BiH i klijentima iz BiH, tražeći dodatne podatke i provjere, što može dovesti do produženja roka za izvršenje transakcije ili njenog odbijanja - kaže Dobnig.

Iako ističe da je pozicija banke na čijem se čelu nalazi dosta bolja s obzirom na to da je članica grupacije čije je sjedište u EU, Dobnig navodi da ona ipak mora uložiti dodatne napore pri uspostavljanju i održavanju korespondentnih odnosa sa stranim bankama. 

Zamjenica direktora Direkcije za marketing, komunikacije i kvalitet usluge "Sparkasse banci" u našoj državi Elmira Lalić ističe da ova banka još nema znatnog povećanja broja spornih transakcija koje bi ukazivale na neki negativan trend, "jer se transakcije procesuiraju preko matične grupacije u Beču koja obezbjeđuje maksimalan nivo sigurnosti i nesmetano odvijanje transakcija".

- Međutim, generalno se mora reći da činjenica da je BiH od EU svrstana u grupu visokorizičnih trećih zemalja sa strateškim nedostacima u svojim režimima, koji predstavljaju znatnu prijetnju finansijskom sistemu Unije, kao i bilo koji drugi negativan rejting na međunarodnoj listi, ima višestruko negativne implikacije, od obeshrabrivanja stranih investicija koje su bh. ekonomiji neophodne do otežanog odvijanja ili usporavanja finansijskih tokova - kaže Lalić.

Osjetiti probleme

Emir Jildizlar (Yildizlar), menadžer za odnose s javnošću "Sberbanke", kaže za naš list da je u ovom trenutku veoma teško procijeniti efekte navedenog poteza EU, "s obzirom na to da se tek nekoliko dana, kao i sve druge banke u BiH, praktično suočavamo s ovom situacijom".  

- Ono što je izvjesno jeste da će izvoznici prvi osjetiti ove probleme, ali i pojedinci koji žele kupovati u inozemstvu - kaže Jildizlar.

Blokirano 500 transakcija 

Da se BiH već suočava s ozbiljnim posljedicama, svjedoči potvrđena informacija prema kojoj je "Deutsche banka" u proteklih nekoliko dana stopirala oko 500 transakcija bh. banaka. Problem je još ozbiljniji ako se uzme u obzir da doznake iz inozemstva čine 20 posto bruto domaćeg proizvoda.