CRNA HRONIKA

Livno: Tijelo smrtno stradalog lovca prevezeno u mrtvačnicu Kantonalne bolnice (FOTO)

Nakon pogibije u minskom polju

Mi. K./Al. K.

18.9.2016

15.45 Pripadnici Civilne zaštite izvukli su tijelo unesrećenog iz minskog polja, a dežurni liječnik DZ Livno konstatirao je smrt.

Tijelo smrtno stradalog je prevezeno u mrtvačnicu Kantonalne bolnice u Livnu, gdje će tokom dana biti obavljena obdukcija.

Pretpostavlja se da je stradali lovac naišao na protupješačku rasprskavajuću odskočnu minu koja se aktivirala nagazom ili potezom zatezne žice.

Uviđaj na mjestu događaja je u toku.

12.17 Akcija izvlačenja smrtno stradalog lovca M.B. mlađih godina iz sela Kovačić, koji je od mine poginuo u rejonu susjednog livanjskog sela Čelebić, još je u toku, kazao je za Avaz.ba dežurni u operativnom centru Uprave Civilne zaštite LK Marko Babić.

On je potvrdio da su na terenu dva tima CZ (tim A i tim B), policija i BIHMAC, koji rade na izvlačenju tijela iz jako rizične zone gdje su inače zaostala minska polja. Pretpostavlja se da je lovac stradao od protivpješadijske rasprskavajuće odskočne mine (PROM) koja se aktivira nagazom ili potezom zatezne žice, a u blizini je dvogledom otkrivena još jedna PROM. Nije isključeno da ima i nagaznih mina koje se okom ne vide.

Sve to otežava prilaženje nastradalom pa je neophodno prethodno razminiranje terena.

PROM je inače najopasnija protipješadijska mina koja ubija gelerima i snagom ekspolozije u krugu do 30 metara, a nerijetko i na većoj udaljenosti.

prom-najopasnija-protivpjesadijska-mina

PROM: Najopasnija protivpješadijska mina

Još nije poznato da li je minsko polje bilo označeno, ali su nam iz CZ potvrdili da je evidentirano kao rizično. S nastradalim je bila još jedna osoba udaljena dvjestotinjak metara, koja nije povrijeđena, potvrdili su u Upravi CZ Livno.

Vezano za ovaj slučaj, kontaktirali smo i jednog od članova tima CZ koji je na licu mjesta. On nam je potvrdio da je akcija još u toku. To je rekao i glasnogovrnik MUP-a Kantona 10 Ivica Vrdoljak, dodavši da će po izvlačenju nastradalog biti izvršen detaljan uviđaj nakon čega će izdati i službeno saopćenje, a što će po njegovoj procjeni potrajati još najmanje sat vremena.

10:40 Pripadnici FUCZ uspjeli su doći do nesretnog čovjeka koji je jutros stradao od mine.

Kako je potvrđeno za portal Avaz.ba, riječ je o mlađem muškarcu koji je stradao od mine PROM1. U neposrednoj blizini pronađena je mina PROM2, potvrdio je Solak.

Istakao je da je to najopasnija mina koja se može naći u polju i da rijetko koja osoba koja dođe u dodir s njom preživi. Na terenu se nalaze dva tima Federalne uprave civilne zaštite koja su uspjela izvući tijelo mlađeg muškarca.

Još nije poznato da li je minsko polje bilo označeno, a kako kaže Solak u zadnje vrijeme su češći incidenti u minskim poljima koja nisu obilježene.

- S kolegama iz BHMAC-a morati ćemo da pristupimo pregledavanju i identifikaciji mjesta pa da se već stave oznake ukoliko ih nema - rekao je Solak.

09:30 U Livanjskom polju kod sela Čelebić lovac je ušao u minsko polje, nakon čega je odjeknula eksplozija, saznaje portal Avaz.ba.

Ekipa Federalne uprave Civilne zaštite nalazi se na terenu i prema prvim informacija nije sigurno da li je nesretni čovjek preživio.

Sa lica mjesta uživo za portal Avaz.ba javio se Fahrudin Solak, direktor FUCZ te kazao da lovac ne daje znake života i da je akcija evakuacije muškarca u toku.

- Teren je nepristupačan, nalazimo se u minskom polju. Koliko uspjevamo vidjeti pored stradalog muškarca nalazi se još jedna neaktivirana mina PROM. Predpostavljamo da je mina koja je eksplodirala također bila PROM - kazao je Solak.