BIH

Ko je prodavao imovinu "Agrokomerca" u bescjenje?

Vlada Federacije BiH traži odgovore, naređena treća prodaja

M. DEDIĆ

30.8.2016

Iako je prije pola godine izgledalo da će Razvojna banka FBiH postati vlasnik najvrednije nekretnine „Agrokomerca“ iz Velike Kladuše označene kao Prehrambena industrija, nedavna odluka Kantonalnog suda u Bihaću, koji je kao drugostepeni organ poništio rješenje Općinskog suda u Velikoj Kladuši, stvar je vratila na početak.

Rješenjem bihaćkog suda, Sud u Kladuši morat će u ponovnom postupku zakazati treće ročište za prodaju Prehrambene industrije. U Kantonalnom sudu Bihać na upit su nam sugerirali da zatražimo odgovor od kladuškog Općinskog suda, ali sutkinja Dragana Đerić, koja je donijela osporeno rješenje, nije bila dostupna.

Nezvanično, sutkinja Đerić napravila je proceduralnu grešku kada je prilikom pravljenja poretka ponuda zanemarila ponudu Razvojne banke FBiH u visini od 4,5 miliona KM. Žalbom Kantonalnom sudu reagirao je Ibrahim Kadić, advokat dvije radnice „Agrokomerca“, koje su, također, učestvovale u trećoj prodaji.

U informaciji Vlade FBiH istakli su da je izvršni postupak pokrenula grupa radnika i nekoliko kompanija, koji su imali izvršne presude protiv "Agrokomerca“ u iznosu od oko 900.000, a s kamatama ukupno 2.200.000 KM. Taj je postupak prethodio trećoj prodaji na kojoj je Razvojna banka kupila nekretninu, jer je prijetila mogućnost da najzdraviji dio „Agrokomerca“, a radi se o pogonima mesne industrije, majoneza i supa, postane privatno vlasništvo s nesagledivim posljedicama po opstanak kompanije.

- U namjeri da spriječi dosadašnju praksu obezvrjeđivanja imovine "Agromerca", Vlada FBiH donijela je odluku da ovaj put Razvojna banka FBiH učestvuje u trećoj prodaji kako ova kompanija ne bi ostala bez vrijedne imovine značajne za njen dalji rad, reorganizaciju i oživljavanje proizvodnje – ističe se u saopćenju Vlade FBiH.

Navodi se i da će Vlada FBiH preispitati rad svih uprava i nadzornih odbora "Agrokomerca“ u proteklih šest godina, koje su dovele do prodaje imovine u bescjenje.