VIJESTI

MEVLUT CAVUSOGLU: Povik majki i danas odjekuje našim ušima

Ministar vanjskih poslova Turske na obilježavanju 21. godišnjice genocida u Srebrenici

Mi. K.

11.7.2016

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu u ime države koju predstavlja prenio je pozdrave predsjednika Reccepa Tayyipa Erdogana i cijelog turskog naroda na komemoraciji žrtvama Srebrenice.

- Prije 21. godinu ljudsko dostojanstvo doživjelo je veliki udar. To je bila velika mrlja čovječanstva. Osjećamo bol koju su naša bosanska braća doživjela prije 21. godinu. Povik majki i danas odjekuje našim ušima. Mi danas ne zaboravljamo Srebrenicu, niti ćemo dopustiti da se zaboravi. Oni koji su ubijali nevine majke, ljude i djecu - prepuštam savjesti, a osuđujem ih na najoštriji način u ime svoje zemlje - kaže Cavusoglu.

Kazao je da 127 osoba koje će danas biti ukopane su šehidi, i da im "Bog podari džennet".

Tokom svog rada u Vijeću Evrope - pripremio je izvještaj o nestalima.

- Nažalost, još oko 1.000 osoba nije pronađeno u Srebrenici, a 8.000 na prostoru cijele BiH. Bol se ne može izraziti ciframa, niti se svesti na cifre - i to sam vidio u srcima majki, očeva, koji nisu znali sudbinu svoje djece - Cavusoglu.

On je kazao da svaki rat i tragediju na prostoru Balkana osjećaju u svom srcu, i dijele bol svake osobe u BiH.

- Ako BiH nije mirna, ni Turska nije mirna - kaže Cavusoglu.

Mir i stabilnost na balkanu su prioritet svijeta, istakao je ministar vanjskih poslova Turske, kazavši da će ta zemlja nastaviti činiti sve što je potrebno da se Balkan i BiH upute ka blagostanju. 

- Srebrenica se treba spominjati kao i mjesto gdje je ljudsko dostojanstvo doživjelo strašan udar - istakao je na kraju Mevlut Cavusoglu.