VIJESTI

AGIUS: Imam sve vrijeme svijeta za Majke Srebrenice

Predsjednik Haškog tribunal

Redakcija

11.7.2016

Carmel Agius, predsjednik Haškog tribunala, u Potočarima je bio već deset puta, a prvi put 2003. godine. Ove godine prisustvuje komemoraciji u Potočarima.

Dvije presude

"Ovo je veoma emotivno. Narod koji odaje počast mrtvima, narod koji se sjeća ljudi... Oni se trude da svijetu pokaže da 7-8 hiljada mladih muškaraca koji su umrli u Srebrenici prije 21 godinu, nisu umrli uzalud", kazao je Agius za N1.

Istakao je nadu da će se svi okrenuti budućnosti.

"Doći će vrijeme kada će sjećanje na ovaj događaj završiti mirom u ovoj divnoj zemlji."

Haški tribunal je donio dvije presude ove godine - presudu Radovanu Karadžiću i oslobađanje Vojislava Šešelja.

"Neke od izjava koje se nalaze u tim presudama su dijametralno suprotne. Presude treba uzimati takve kakve jesu i što se mene tiče presude Tribunala su važne za narod u bivšoj Jugoslaviji, za narod u BiH, a pogotovo što se pokušava ustanoviti istina i činjenice", kazao je predsjednik Haškog tribunala.

On je naglasio da Haški tribunal nije politička institucija, već sud pravde.

"Nemamo ulogu da pokušamo postići pomirenje u BiH. To je na narodima. Mislim da će opći osjećaj, kada se zatvori Haški tribunal, biti da će neki vjerovati da je Tribunal nešto doprinio, dok će drugi misliti da je Tribunal iznevjerio narod u BiH", rekao je Agius.

Majke Srebrenice

Na pitanje kada se očekuje konačna presuda za Radovana Karadžića i Ratka Mladića, on je odgovorio da će se pripreme za  saslušanje Karadžića desiti iduće godine te da će trebati još između 12 i 18 mjeseci do konačnog završetka procesa.

Kada je u pitanju proces protiv Ratka Mladića, Carmel Agius je istakao da presudu očekuje krajem novembra 2017. godine.

"Sve se odvija prema očekivanju, sudije naporno rade i uskoro će stadij saslušavanja dokaza biti zaključen i onda će početi zadnji odlomak slučaja. Tu će posao završiti i odbrana i Tužilaštva, a zatim slijedi period pisanja presude."

Za kraj je kazao da sve vrijeme svijeta ima za Majke Srebrenice i za one koji dolaze u dobroj vjeri.