KOLUMNE

Čovjek opasnih namjera

LIČNOST DANA Almir Džuvo

F. V.

9.7.2016

Stav državne sutkinje Azre Miletić, koji se mogao čuti na ročištu u Sudu BiH tokom preslušavanja presretnutih razgovora optužene s uglednom advokaticom Vasvijom Vidović, da bi zbog "antidržavnog djelovanja" na njenom mjestu trebao biti bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Almir Džuvo, podsjetio je bh. javnost na destruktivnu i po državu krajnje spornu ulogu čovjeka koji je više od deset godina vladao bh. tajnom službom.

Političke veze

Iako se Džuvo, koji je rat proveo u Italiji, sklonio u diplomatiju, posljedice njegovog štetočinskog djelovanja, kao i njegovih poznatih političkih veza u donedavno vladajućem SDP-u, evidentne su. 

Zato se bez imalo zadrške može primijetiti da su Džuvin odlazak s čela OSA-e i dolazak dokazanog bh. patriote i profesionalca Osmana Mehmedagića - kojem je nedavno priznanje odao i sam direktor CIA-e Džon Brenan (John Brennan) - omogućili harmonizaciju političkih prilika u državi, a prije svega u FBiH. 

Ispostavilo se, naime, da je, sklonjen iza krinke borca protiv terorizma, Džuvo zbog svojih interesa mistificirao rad obavještajne službe te zapravo kreirao cijeli sistem u kojem je bila nemoguća dubinska parlamentarna kontrola te institucije. Na mjesto sigurnosti instalirana je smutnja u kojoj je, po uzoru na Aleksandra Rankovića, profitirao samo bivši čelnik OSA-e. 

Uz Džuvu su vezane i afere s nelegalnim prisluškivanjem 5.000 brojeva mobilnih telefona. 
Tada je tražena i njegova smjena, ali je izbjegao polaganje računa.

Najviše je, ipak, trpio bošnjački i probosanski politički faktor, jer je bilo kakva mogućnost njegove konsolidacije vješto destruirana upravo Džuvinim obavještajnim igrama. Sve je to imalo vrlo jasnu upotrebnu vrijednost za one željne očuvanja vlasti, ali i druge kojima nisu u interesu jaki Bošnjaci i država BiH. 
 
Džuvo je tako jednom članu Predsjedništva BiH nosio haber da mu tadašnji lider opozicije želi zapaliti kuću, a lideru opozicije pak vijest da će član Predsjedništva BiH organizirati spaljivanje objekta kompanije čiji je osnivač, kreirajući tako stanje haosa. Danas je to jasno.

Odmetnuti špijuni

Treba li podsjetiti i na izjavu pripadnika MUP-a RS Nebojše Lazića Zenge na Face TV-u da je Džuvo "manipulator koji je prije mjesec s Azrom Sarić (sada već čuvenom svjedokinjom čiji se iskaz ne može objavljivati), sjedio u “Dekanter” vinariji i dogovarao hapšenje gospodina Fahre Radončića i Bakira Dautbašića". Možda bi ta izjava bila i zaboravljena da nekoliko dana kasnije Radončić zaista nije i uhapšen!? Brojni događaji neposredno prije, ali i poslije potpisivanja koalicije SDA - SBB u najmanju ruku otvaraju sumnju. 

Samo državnička svijest i odgovornost prema narodu koje su pokazali, prije svega, lider SBB-a, a potom i Bakir Izetbegović, spriječili su razbijanje snažne bošnjačke koalicije. Zahvaljujući tome, FBiH je, prema analitičarima, danas bolji dio BiH i jača je od RS.
 
Bude li odgovornosti prema državi, Džuvina uloga morala bi biti istražena i rasvijetljena u Parlamentu BiH kako BiH i Bošnjaci više nikad ne bi iskusili novi haos i samovlašće koje donosi ogromna moć odmetnutih špijuna.