VIJESTI

INSAJDER OTKRIVA DETALJE Kako se štimaju izbori na 3. spratu Imamovićeve uprave!

Bivši član tuzlanskog SDP-a otkriva izborni inžinjering

E. SKOKIĆ

2.7.2016

Socijaldemokratska partija, mimo volje građana, godinama je imala po nekoliko vijećnika više u Općinskom vijeću zahvaljujući različitim vrstama mahinacija koje se realiziraju u noći nakon što se zatvore birališta, otkrio je nekadašnji član tuzlanskog ogranka SDP-a u razgovoru za „Avaz“. 

Zbog potencijalne osvetoljubivosti njegovih bivših partijskih drugova, naš sagovornik nije htio da mu otkrijemo identitet, iako će, napominje, biti prepoznat nakon objelodanjivanja metodologije izbornog inženjeringa kojim se koriste u tuzlanskom SDP-u. Odranije je poznato da međunarodne organizacije upozoravaju da u BiH na lokalnom nivou postoje mehanizmi za kontrolu izbornih rezultata. 

Bez odgovora

- Kako bih dokazao svoje tvrdnje, moram krenuti od samog početka. Nakon izbornih ciklusa 2004. i 2008. godine pisao sam tadašnjem predsjedniku SDP-a BiH Zlatku Lagumdžiji i obavijestio ga da objavljeni rezultati na listi SDP-a nisu ni blizu onima do kojih sam došao prepisujući rezultate s originalnih zapisnika na biračkim mjestima. Nikada nisam dobio odgovor – kaže naš sagovornik. 

Indikativna je činjenica, navodi on, što se sjedište Općinske, odnosno danas Gradske izborne komisije, nalazi u prostorijama Gradske uprave na trećem spratu. Upravo u tim prostorijama, tvrdi naš sagovornik, kroje se rezultati po želji i nalogu samo jednog čovjeka - Jasmina Imamovića. 

- Uposlenici Gradske uprave, njegovi imenjaci i poltroni vješto izvršavaju naredbe Imamovića. On njima dostavi 16 imena, koje oni potom štimanjem izbornih rezultata guraju u prvi plan. Priča se ponavlja iz godine u godinu – kaže on. 

Iza Imamovića svih ovih godina, navodi naš sagovrnik, bio je i Mirza Kušljugić, koji je uživao veliko povjerenje Zlatka Lagumdžije. No, posljednje informacije govore da je i Kušljugić digao ruke od Imamovića, baš kao i Selim Bešlagić, koji se, za razliku od Kušljugića, javno suprotstavio „politici“ Jasmina Imamovića. 

for

Skandalozni formulari izbornih rezultata sa ranijih općinskih izbora u Tuzli: Vidljive prepravke olovkom koje direktno utječu na konačni rezultat i formiranje Vijeća

- Nijedan predsjednik biračkog odbora, koji je izabran žrijebom, nije bio na biračkom mjestu za koje je zvanično određen. Na biračkim mjestima pojavili su se drugi ljudi, 99 posto uposlenici Općine Tuzla i zaista ne znam kako je sve to promaklo drugim strankama. Štimanje izbornih rezultata počinje u trenucima kada se glasački listići dovezu u sjedište Izborne komisije, kao što sam rekao, na treći sprat Gradske uprave. Oni nakon toga rade šta hoće. Osnovno je da se u tabele s biračkih mjesta dodaju brojevi u rubrike ili se upisane cifre u kolonama prepravljaju. Do ujutro sve bude gotovo, a drugi kandidati faktički nemaju ni vremena ni mogućnosti da se žale – kaže on. 

Odlučujuća prednost

Mjesto za cifru u drugoj koloni je ključno, navodi on, jer, zamislite da se nekome ko je imao samo dva glasa upiše broj 6,7, 8 ili 9. Na tako malim biračkim mjestima, 90 glasova pojedinim kandidatima donosi odlučujuću prednost u odnosu na druge. 

- Njima nije dovoljno to što prepravljaju rezultate s originalnih zapisnika, već na trećem spratu Gradske uprave, Imamovićev imenjak prilikom ubacivanja podataka u kompjuter ponovno štima izborne rezultate onako kako to odgovara njegovom nalogodavcu. Zanimljivo je da su nakon 16. mjesta na SDP-ovoj izbornoj listi sljedeća četiri kandidata u rasponu od samo četiri ili pet glasova. To je nevjerovatno, to je za Ginisovu knjigu rekorda – kaže on. 

Razlike u odnosu na originalni zapisnik

- Rezultati objavljeni 14. oktobra 2008. godine, prema kojima je SDP Tuzla imao 19.504 glasa, ne odgovaraju rezultatima postignutim na originalnim zapisnicima do kojih sam došao. Razlika je 1.642 glasa u korist objavljenih rezultata, a takav je slučaj i kod kandidata za Općinsko vijeće, jer su pojedincima dodavana i po 382 glasa više nego u originalnim zapisnicima – zaključuje naš sagovornik, koji izrečene tvrdnje potkrepljuje brojnom dokumentacijom i najavljuje da će ostale intrigantne dijelove objelodaniti u narednom periodu.