VIJESTI

SALČIN: Prioritet je početak radova prema Počitelju

Novi direktor "Autocesta FBiH" za "Avaz"

M. Aš.

19.6.2016

Đenan Salčin, novi direktor „Autoceste FBiH“, rekao je jučer za „Avaz“ da će jedan od njegovih prvih poslova na ovoj poziciji biti okončanje procedure u cilju bržeg početka radova na izgradnji autoputa na dionici prema Počitelju.

Radi se o gradnji dionice autoputa na Koridoru 5C prema jugu, u šta spada i gradnja kolosalnog mosta Počitelj dužine 945 metara i maksimalne visine 100 metara, a ukupna vrijednost radova iznosi oko 200 miliona KM (100 miliona eura).

Salčin, kojeg je Vlada FBiH nedavno imenovala na ovu poziciju kao uglednog menadžera u oblasti ekonomije i planiranja, zvanično će dužnost direktora preuzeti 24. juna ove godine, s tim da je već upoznat s dešavanjima u kompaniji i projektima koji su u pripremi.

On nam je potvrdio da je tenderska dokumentacija na ovoj dionici okončana.
 
- S obzirom na to da nam je zamah i dinamika investicionog ciklusa osnovni zadatak, jedan od mojih prvih poslova bit će okončanje ove procedure u cilju brzog početka radova - rekao nam je Salčin.

Ovim projektom obuhvaćene su dionice Počitelj - Zvirovići, čvor Počitelj - Most Počitelj, čija je vrijednost radova 45,6 miliona eura, te dionica Počitelj – Zvirovići, koja će koštati 46,9 miliona eura. Rok za završetak oba projekta je 30 mjeseci, a ukupna dužina dionice je 11,2 kilometara. 

Najpovoljniju ponudu za izvođenje radova na osnovu međunarodnog tendera, prema nezvaničnim informacijama, poslao je bosansko-hrvatski konzorcij „Hering“ i „Viadukt“, s tim da bi nakon procesa evaluacije, koji je već okončan, Vlada FBiH zvanično trebala donijeti odluku o izvođaču radova uz raniju saglasnost „Autocesta“, koje su i raspisale tender