VIJESTI

AVAZ U POSJETI: Petrović ubio rodbinu i komšije, ali i perspektivu rodnog kraja

Zaselak Trstje osam godina poslije nezapamćenog zločina

E. SKOKIĆ

28.5.2016

Autobus “osamnaestica” i dalje vozi, ali je putnika sve manje. Marko Markanović, mještanin Trstja, zaseoka u Mjesnoj zajednici Lipnica kod Tuzle, prognozira da će za petnaestak godina život u ovom mjestu zauvijek stati. 

- Selo je opustjelo, kao što ste i sami mogli vidjeti. Šta će biti za 15 godina, hoće li više iko živ prolaziti ovim ulicama? Ne znam - kaže Markanović.

Mermerna ploča

Trstje je sve do zore 29. maja 2008. godine bilo prepoznatljivo po poštenim i vrijednim domaćinima. Od tog nesretnog dana, međutim, "poznato" je po Tomislavu Petroviću, koji je, pucajući iz pištolja, usmrtio šest osoba, svojih rođaka i komšija, počinivši nezapamćen zločin u mirnom i pitomom kraju. Na njegovom nišanu našao se i vozač autobusa na liniji 18 Trstje - Lipnica - Tuzla, Mursel Čolić, kojeg je teško ranio i koji se uspio izboriti za život u UKC-u Tuzla. 

Osam godina kasnije Trstje je opustjelo. Na krvavi Petrovićev pohod podsjeća mermerna ploča na autobusnom stajalištu, a mještana skoro da i nema.

- Marijan Petrović, kojem je Tomislav ubio brata Niku, snahu Maru te rođake Miju i Kaju, odselio se u Njemačku. Meni je Tomislav ubio sestru Dragicu, a moj zet prije dvije godine je preminuo. Kuća je ostala pusta, kao i sve druge - kaže Markanović. 

tomislav-petrovic-1

Petrović: Trenutno stanar KPZ-a Zenica

Pusta je i kuća Tomislava Petrovića. Njegova supruga i kćerke, također, ne dolaze u Trstje. Ne svraćaju više ni njegova braća... 

Mještani Trstja, prije nezapamćenog zločina, svoj rodni kraj napuštali su isključivo zbog loših ekonomskih prilika. Ipak, godišnje su svraćali po šest ili sedam puta. Nakon Petrovićevog zločina broj dolazaka je smanjen, a od 120 domaćinstava, tokom cijele godine naseljeno ih je tek dvadesetak.

Poništena presuda

Šta je s Tomislavom Petrovićem? Kantonalni sud u Tuzli osudio ga je na 40 godina zatvora. Uslijedila je žalba na presudu. Vrhovni sud Federacije BiH poništio je presudu Kantonalnog suda proglasivši Tomislava Petrovića neuračunljivom osobom i odredivši mu mjeru obaveznog liječenja u odgovarajućoj psihijatrijskoj ustanovi.  

Takva ustanova na području FBiH ne postoji, a do otvaranja bolnice za psihijatrijsku forenziku na Sokocu, Petrović je privremeno "zbrinut" u KPZ-u Zenica.

Poštedio suprugu

Tomislav Petrović 29. maja 2008., pucajući iz pištolja, ubio je supružnike Niku i Maru Petrović te Dragicu Markanović, koji su bili u “osamnaestici” i čekali polazak autobusa. U autobusu je bila i njegova supruga Mara, uz vozača Mursela Čolića, svjedok stravičnog zločina, a u koju Tomislav nije pucao, pustivši je da izađe na stražnja vrata i spas potraži u komšijskom dvorištu. Petrović je nekoliko minuta kasnije na kućnom pragu pokosio Ivu Markanovića te supružnike Miju i Kaju Petrović, bliske rođake i prve komšije.