GLOBUS

PRVI PUT OD POČETKA KAMPANJE Trump pretekao Clinton u anketama

Ima prednost od 0.2 posto

A.U.

25.5.2016

 

Po prvi put od početka predsjedničke utrke, Donald Trump preuzeo je vodstvo u anketama u odnosu na Hillary Clinton.

Anketa koju je radio Real Clear Politics pokazuje da Trumpa podržava 43.4 posto Amerikanaca, dok Clinton ima podršku 43.2 posto.

Ovi podaci predstavljaju iznenađenje za one koji su smatrali da će Clinton zasigurno pobijediti Trumpa. Inače, Clinton je u julu prošle godine imala prednost od čak 20 posto, a Trump joj je najbliže prišao u decembru kada se približio na -0.3 posto.

grafik-odnosa-izmedu-clinton-i-trumpa

Odnos između Clinton i Trumpa od Jula prošle do maja ove godine

Pojedini analitičari smatraju da se ovakvi rezultati mogu pripisati činjenici da je utrka za republikanskog kandidata za predsjednika završena, zbog čega se svi republikanci ujedinjuju uz Trumpa, dok Bernie Sanders odbija odustati u Demokratskoj stranci. Iz ovog razloga, demokratsko biračko tijelo je podijeljeno.

Ipak, dodatni problem za Demokrate predstavlja podatak da je čak 15 posto pristalica Sandersa kazalo da će, u slučaju da Clinton bude demokratski kandidat, glasati za Trumpa. Istovremeno, 61 posto Sandersovih pristalica smatra da Clinton neće biti dobra predsjednica, dok čak 72 smatra da nije iskrena.

odnos-izmedu-sandersa-i-trumpa

Odnos između Sandersa i Trumpa od jula prošle do maja ove godine

Kada je u pitanju odnos između Sandersa i Trumpa, demokratski kandidat u anketama ima podršku 48 posto glasača, dok Trumpa u tom slučaju podržava tek 38 posto. Analitičari pojašnjavaju da bi pristalice Clinton puno radije glasale za Sandersa, nego njegove pristalice za bivšu državnu sekretarku.