VIJESTI

ZAVOD ZA STATISTIKU RS Poziv Jukiću da svoju odluku stavi van snage

Zvanično pismo direktoru Agencije za statistiku BiH

Srna

25.5.2016

Republički zavod za statistiku Republike Srpske uputio je danas zvanična pisma direktoru Agencije za statistiku BiH Velimiru Jukiću, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću i članovima Vijeća, relevantnim domaćim i stranim institucijama, uz obrazloženje da aktivnosti oko obrade i rezultata popisa treba da budu objektivne.

Zavod je zatražio da direktor Agencije za statistiku svoju odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva, koju je donio 18. maja, stavi van snage kao nezakonitu, a od Vijeća ministara BiH da donese odluke o stavljanju van snage nezakonitog Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, kao i odluke direktora Agencije za statistiku BiH o "usvajanju" Jedinstvenog programa. 

U Zavodu ističu da je sporni Program sa kojim nisu bili upoznati ni članovi Vijeća ministara BiH nezakonit i da se njime mijenjaju originalni odgovori na popisnicama, te očekuje odluku kojom će program Jukića, kao nezakonit, biti stavljen van snage. 

"Povjerenje u popis zbog nezakonitih postupaka direktora Jukića, na koje ukazujemo, vrlo je upitno. Vlada Republike Srpske je na sjednici od 20. maja donijela zaključak da je Jedinstveni program za obradu popisne građe popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, koji je 18. maja odlukom usvojio direktor Agencije za statistiku BiH, u suprotnosti sa Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, te ga, kao takvog, ne prihvata i zahtijeva da se stavi van snage", saopšteno je iz Zavoda. 

Zakonom o upravi, Zakonom o ministarstvima i drugim organima uprave BiH kao i Poslovnikom o radu Vijeća ministara BiH, kako se navodi,  regulisane su nadležnosti Vijeća ministara BiH u odnosu na Agenciju za statistiku BiH i njenog direktora, koji su odgovorni Vijeću ministara za svoj rad, koji moraju da obavljaju prema Ustavu i zakonu. 

Osim što bira i postavlja direktora Agencije, Vijeće ministara može, u okviru svojih nadležnosti, otvoriti raspravu o radu i odgovornosti organa uprave i utvrditi način ispitivanja stanja u oblasti njihove nadležnosti i pokrenuti postupak za smjenjivanje rukovodioca i zamjenika rukovodioca organa uprave. 

"S obzirom na ove nadležnosti Vijeća ministara BiH, Zavod očekuje da, o ovom izuzetno važnom pitanju, Vijeće ministara BiH pokrene navedene aktivnosti s ciljem stavljanja van snage sporne Odluke. Stavljanje van snage pomenutog Programa zahtijeva i Vlada Republike Srpske i zamjenik direktora Agencije, iz reda srpskog naroda, koji je takođe uputio pismo relevantnim institucijama i direktoru Agencije sa navedenim zahtjevom", poručuju iz Zavoda. 

U pismu Jukiću izraženi su stavovi Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske povodom nezakonitog usvajanja Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine. 

Zavod je u ovom aktu ukazao na brojne materijalne i formalne nezakonitosti, jer je  taj Program donesen suprotno Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, jer je direktor Agencije za statistiku BiH "usvojio" potpuno nov Program obrade podataka koji je zapravo, njegov individualni akt, jer pomenuti Program nije prethodno razmatran na Centralnom popisnom birou, kao najvišem popisnom tijelu, kako to Zakon nalaže. 

"Direktor nije mogao `usvojiti` Program Odlukom, kao što je to učinio, jer se pravni akt usvaja samo glasanjem, a po Zakonu direktor Agencije nema ovlaštenje za `usvajanje` takvog akta, a entitetski zavodi nisu učestvovali u izradi Programa, što Zakon izričito nalaže. Za `usvajanje` Programa Jukić nije imao saglasnost ni u samoj Agenciji za statistiku BiH, što je neophodnost, jer prema Zakonu o popisu, Agencija utvrđuje Program, a ne direktor Agencije", saopšteno je iz Zavoda. 

Iz Zavoda podsjećaju da je zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH, iz reda srpskog naroda Miljan Popić prije i tokom samog čina "usvajanja" Programa direktora Agencije za statistiku upozorio javnost da je Program nezakonit navodeći i koje su konkretne odredbe ovim Progamom prekršene, ali Jukić je ostao pri svome nezakonitom stavu.

Donošenjem Programa, kao individualnog akta, sve odredbe u Zakonu koje se odnose na nacionalnu zastupljenost učesnika u popisu - popisivači, instruktori, članovi popisnih komisija jedinice lokalne samouprave postale su bespredmetne.

Sporni Program direktora Agencije predviđa da se do 1. jula ove godine objavi samo ukupan broj stanovnika na svim nivoima vlasti - BiH, entiteti, kantoni, opštine, Brčko distriktH, međutim svi ostali konačni rezultati popisa koji se dobijaju sa popisnice nisu Programom predviđeni za objavljivanje u navedenom zakonskom roku, nego do 31. decembra ove godine, što je, takođe, protivzakonito.

U Zavodu tvrde da je u svojim materijalnim odredbama Program u svim otvorenim pitanjima,oko kojih nije mogao biti postignut dogovor, predvidio nezakonita rješenja, ako i da je ključno da je grubo prekršen Zakon o popisu koji se odnosi na stalno nastanjeno stanovništvo, jer je na osnovu ovog Programa Jukić lično odredio, što je potvrdio i na konferenciji za štampu, da će sva popisana lica u spornim popisnicama biti rezidenti, iako najveći broj tih lica ne ispunjavaju zakonske uslove za status stalno nastanjenog stanovnika. 

Zavod upozorava da rezultati popisa, koji su doneseni protivno Zakonu, van zakonskog roka i koji se zasnivaju na nezakonitom Programu obrade podataka, ne mogu biti validni. 

Zavod saopštava da u skladu sa članom 22  Zakona o popisu jedinstvena baza podataka, koja se sastoji od svih prikupljenih i obrađenih podataka, vlasništvo sve tri statističke institucije, što konkretno znači da nijedna od tri statističke institucije nema isključivo pravo da raspolaže popisnim podacima.

Direktor Agencije za statistiku Velimir Jukić donio je 18. maja odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH bez saglasnosti entitetskih zavoda i mimo zahtjeva Zavoda za statistiku Republike Srpske, a na osnovu koje  će 196.000 spornih popisnica biti tretirane kao rezidentni stanovnici.