ZDRAVLJE U KUĆI

KONAČNO RJEŠENJE Salo oko struka skinite sa ovih pet savjeta

Sama dijeta neće dati rezultate

(Aj. B.)

19.4.2016

Unatoč tome što su se bacili na vježbanje i dijetu, mnogi primjećuju da se salo u predjelu struka jednostavno ne može skinuti. Stotine trbušnjaka, omotavanje folijama, gladovanje, ispijanje litara vode - sve kao da uopće nema efekta. Ako se i sami prepoznajete u navedenome, možda će vam pomoći neki od ovih savjeta, prenosi "slobodnadalmacija.hr".

1. Riješite upalu - i to ne upalu trbušnjaka nego upalno stanje u kojem je vaše tijelo. Znanstvenici su utvrdili da masno tkivo luči hormone i druge spojeve, a među njima su i citokini koji prenose informacije među stanicama i važni su medijatori upalnih bolesti. Oni mogu potaknuti tijelo na lučenje kortizola, a višak kortizola utječe na spremanje masti u naslage. Stvara se začarani krug kojem uvelike pridonosi loša prehrana. Savjet: prestanite jesti kupovnu hranu bogatu zasićenim mastima i glutenom, margarin, alkohol kao i svu hranu koja izaziva nagli skok šećera u krvi.

2. Dobro čitajte deklaracije - posegnete li za proizvodom koji je "diet", "sugar-free" ili "gluten-free", prije nego ga kupite provjerite nije li krcat zaslađivačima. Neki od njih loše utječu na zdravlje, osobito na probavu te izazivaju debljanje.

3. Usrećite svoj trbuh - a to bi značilo da mu omogućite optimalno zdravlje crijevne flore. Možete posegnuti za suplementima, u dogovoru sa svojim liječnikom ili ljekarnikom, a možete i obogatiti prehranu hranom koja jako prija probavnom sustavu poput kiselog kupusa, kefira, jabučnog octa, kambuče...

4. Osigurajte si dovoljno sna- istraživanja su pokazala da manjak sna izaziva stres i debljanje. Optimalno je spavati osam sati, a da si osigurate zdrav san u večernjim satima izbjegavajte kavu, čaj (osim biljnog) i čokoladu te prigušite svjetla u prostoriji u kojoj boravite. Spavaća soba trebala bi biti udobna, mračna i prozračna, nikako pregrijana.

5. Osigurajte si dovoljno magnezija - prema istraživanju objavljenom u Journal of Pharmaceutical and Biomedical analysis, magnezij može podići razinu testosterona, a taj hormon snažno djeluje na sagorijevanje masti. Razinu magnezija možete podići suplementima, ali i tako da prehranu obogatite lisnatim povrćem, bananama, smeđom rižom, sjemenkama i orašastim plodovima.