LIFESTYLE

NEPROMIŠLJEN POTEZ Tagovao se na Facebooku, pa završio u zatvoru!

Irac iz Belfasta zažalio zbog svoje odluke

D. K.

15.4.2016

Tagovanje na fotografijama objavljenim na Facebooku doista je simpatična opcija najveće društvene mreže. Vjerovatno nam je svima, ili barem većini, jasno da se na fotografijama na Facebooku ne bismo smjeli tagovati ako smo uhvaćeni u nečemu što baš ne bismo htjeli podijeliti s čitavim svijetom, a još manje ako je to nešto protivzakonito.

Irac iz Belfasta Robert Darragh očito o tome nije razmišljao kada se tagovao na fotki koja prikazuje prošlogodišnje ulične nerede tokom kojih je u sukobu demonstranata i pripadnika Orange Walk parade, kamenjem, batinama i bocama povrijeđeno 29 policajaca.

Darragh je nakon uličnih nemira bio uhapšen jer je snimljen nadzornom kamerom uoči izbijanja sukoba, no policija nije mogla dokazati da je i sam učestvovao u nasilju, jer su na snimcima same tučnjave svi demonstranti imali lica prekrivena šalovima.

No, Irac očito nije želio ostati anoniman pred svojim društvom, pa je na Facebooku objavio fotke obračuna s policijom, na kojima je uredno tagovao svoju maskiranu facu, nesvjestan da je policija tokom istrage "češljala" i društvene mreže poput Facebooka i Instagrama.

Nakon što su mu predočeni dokazi, Darragh je priznao krivicu za učešće u nemirima, a sud mu je za to djelo "dodijelio" dvije godine zatvora, od kojih će najmanje jednu morati provesti iza rešetaka.

Na sudu je izrazio žaljenje i rekao da ga je sramota zbog svega, što mu je uzeto kao olakšavajuća okolnost da ne dobije veću kaznu, piše Belfast Live.