VIJESTI

Kanton Sarajevo na jedinstveni račun trezora BiH uplaćuje više novca nego cijela RS

Pres-konferencija Vlade KS o preraspodjeli prihoda od indirektnih poreza

Autor:E. D.

10.2.2016

U prostorijama Vlade KS danas je organizirana pres-konferenecija na kojoj je prezentirana Studija o preraspodjeli prihoda od indirektnih poreza koju je na zahtjev Vlade KD ozradio tim ekonomskih stručnjaka s Ekonomskog institua u Sarajevu.

Premijer KS Elmedin Konaković na pres-konferenciji je rekao da prema toj Studiji, Kanton Sarajevo dominantno finansira i ostale Kantone u FBiH.

-  Kanton Sarajevo na Jedinstveni račun trezora BiH uplaćuje mnogo više sredstava nego cijela Republika Srpska. U 2014. godini iz KS je uplaćeno 2,5 milijarde KM na JRT. Bilo kakav udar na sarajevsku ekonomiju koja već nekoliko godina ostaje bez dijela sredstava značio bi drastičan udar na ekonomiju BiH. Ne postoji nijedan drugi dio države u ovom trenutku koji bi mogao preuzeti taj proizvođački kapacitet koji trenutno ima KS – rekao je Konaković.

On je dodao da će naredne sedmice biti organiziran sastanak s premijerima FBiH i svih kantona te predsjedavajućim Vijećem ministara BiH „da se odmah počne raditi na popravljanju ovih slabosti koje ima naša država“.