KOLUMNE

Gdje je korupcija

Komentar dana

Miralem AŠČIĆ

7.2.2016

Američki senator Rodžer Viker (Roger Wicker), kopredsjedavajući utjecajne američke Helsinške komisije, u pismu državnom sekretaru Džonu Keriju (Johnu Kerry) ukazao je na visok stepen korupcije u BiH, koja podriva ekonomski i svaki drugi razvoj države. 

- Ova vrsta korupcije zaustavlja ekonomiju BiH, krade napredak građanima ove zemlje, paralizira njen napredak ka evropskim integracijama i izlaže strane investitore riziku - kaže Viker. 

Kada se pogledaju Vikerove teze, onda se jasno vidi da one, čini se, nisu slučajno iznesene baš u vrijeme kada se protiv Fahrudina Radončića, lidera Saveza za bolju budućnost BiH, vodi politički montirana haranga. 

Radončić je, naime, politički lider koji je u velikoj mjeri dobio ogromnu podršku građana na temelju programa koji je zastupao, a gdje je, uz ekonomski razvoj, borba protiv korupcije imala najvažniju poziciju. Radončić je godinama bio svojevrsni glasnogovornik borbe protiv pošasti na koju i senator Viker, ali i mnogi drugi američki zvaničnici sve više upozoravaju. 

To je dodatni znak po kojem bi se Radončićevo hapšenje i pritvaranje moglo i trebalo razumjeti kao znak da korupcijski centri moći, oni o kojima i govori Viker, žele pošto-poto spriječiti da proevropski i reformski političar njegovog kalibra unese svoj kvalitet u vladajuću koaliciju. Po principu zamjene teza, Radončić se našao u poziciji žrtve progona, prema svemu sudeći zato što je postao latentna opasnost po učvršćene korupcijske lance koji godinama ne dozvoljavaju razvoj zemlje, otvaranje radnih mjesta i svaki drugi napredak. 

Vikerovo pismo, iako uopćeno i pažljivo intonirano, važna je poruka kojom se pruža podrška zakonitom djelovanju onom koji će procesuirati zlo koje blokira zemlju, odnosi stotine miliona KM, a ne onim  imaginarnim i montiranim procesima koji samo pojedincima služe da zadrže fotelje i utjecaj, a državu koštaju kredibiliteta i novca.