GLOBUS

Jakunjin: Podrška terorizmu opasnija od širenja nuklearnog oružja

Predsjednik ruskog "Centra nacionalne slave"

Srna

26.11.2015

Predsjednik ruskog "Centra nacionalne slave" Vladimir Ivanovič Jakunjin izjavio je da podrška terorističkim organizacijama predstavlja prijetnju da se uništi čovječanstvo i da je veća od širenja nuklearnog oružja.     

Jakunjin je naveo da će obaranje ruskog bombardera tragično uticati na stvaranje opšte evropske, čak i svjetske koalicije koja bi okončala terorizam.

- Ne smijemo dijeliti teroriste na svoje i tuđe - rekao je Jakunjin.

- Kada mislim na terorizam, na mislim samo na vojnu koaliciju, već da je ogromna grupa ljudi zaražena islamizmom. Oni iskreno vjeruju da nisu zločinci nego da nastupaju u ime Alaha. Voditi borbu sa time mnogo je teže nego sa vojnim grupacijama, što iziskuje moćnu koaliciju koja će metodama obrazovanja, ekonomske pomoći, kulturne razmjene doprinijeti u borbi - rekao je Jakunjin.

On je istakao da su upravo djelovanjem ruskih ratnih aviona naneseni udarci na infrastrukturu koja je obezbjeđivala finansijsku podrušku djelatnosti "Islamske države". 

Jakunjin je naveo da su neki mislili da silom mogu da prinude ljude da rade šta im se kaže, te dodao da ne stavlja sve u isti ravan, ali da se treba sjetiti tragedije u Kampučiji.  
  
- Amerika je pokušala da uništi Vijetnam, neuspješno. Osramotili su se. Mi smo imali teško iskustvo u Avganistanu. Ali, ne da ne učimo na tuđim greškama. Ne učimo ni na svojim. SAD su ušle u Avganistan. Vjerovali su da su da će promijeniti situaciju u Iraku, Libiji, Jugoslaviji. Opet u Iraku. Ali ne radi se o vojnoj sili, već o političkom savezu i priznanju jednakosti civilizacija i nedopustivosti agresije bilo koje zemlje - rekao je Jakunjin za "Politiku".

On je podsjetio da Rusija nije priznala vještački obrazovanu državu Kosovo za razliku od zemalja zapadne Evrope i Amerike, jer je "nastala kao posljedica grubog kršenja Povelje UN i NATO agresije".

Jakunjin je poručio da srpska država i narod moraju da ulože napor da sačuvaju Kosovo i Metohiju i naglasio da je problem državnog suvereniteta mnogo komplikovaniji.

Uz opasku da ne želi da komentariše političke izjave, Jakunjin se saglasio sa konstatacijom ambasadora Rusije u Beogradu Aleksandra Čepurina da su teroristi velika prijetnja Balkanu i Kavkazu, te da Srbija i Rusija moraju biti saveznici u borbi protiv njih.

Jakunjin je, kao dobitnik Ordena Svetog Save prvog reda za ljubav prema srpskom narodu, rekao da će "Centar nacionalne slave" razvijati odnose sa srpskim narodom, "jer je to istorijska pravda oba naroda".