NAUKA

Globalni temperaturni rekord u 2015. godini

Prognoze Svjetska meteorološke agencije

Srna

25.11.2015

Prosječna globalna temperatura u 2015. godini vjerovatno će biti najveća od kada se vodi evidencija, saopštila je Svjetska meteorološka agencija /SMO/.

Podaci sakupljeni do kraja oktobra pokazuju da je ovogodišnja temperatura "daleko iznad" bilo kog drugog perioda od 12 mjeseci.

Istraživači su saopštili da je petogodišnji period od 2011. do 2015. godine, takođe, najtopliji od kada se bilježe podaci.

Ovakav rast je rezultat globalnog zagrijavanja koje je posljedica uticaja čovječanstva, navodi se u izvještaju.

SMO navodi da je globalna prosječna temperatura ove godine veća za 0,73 stepena Celzijusova u odnosu na period od 1961. do 1990. godine, prenio je Bi-Bi-Si.

Naučnici su istovremeno utvrdili da je globalna temperatura veća za jedan stepen u poređenju sa periodom od 1880. do 1899. godine.

SMO upozorava da je koncentracija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte dostigla rekordan nivo u atmosferi.

"2015. godina vjerovatno će biti najtoplija ikada zabilježena, a površina okeana je najtoplija od kada se vrše mjerenja. Vjerovatno će biti pređen prag od jednog stepena Celzijusova. To su loše vijesti za planetu", rekao je generalni sekretar SMO. 

On je rekao da je moguće zaustaviti globalni rast temperature za više od dva stepena Celzijusova, ali da će to povećanje dostići pet ili šest stepeni ako se ništa ne promijeni.