BIH

AKCIJA SIPA-e: Uhapšen ratni komandant Ahmet Sejdić, heroj odbrane Goražda

Po nalogu Tužilaštva BiH

Redakcija

17.11.2015

12:10 Zbog današnjih hapšenja istaknutih pripadnika policije i ARBiH Koordinacija boračkih udruženja zatražila je hitan sastanak sa predstavnicima vlasti BPK Goražde.

Sastanak kojem prisustvuju premijer i predsjedavajuća Skupštine Emir Oković i Aida Obuća, predstavnici skupštinskih komisija, dio kantonalnih i federalnih poslanika i drugi učesnici počeo je iza 12 sati i zatvoren je za medije.

09:40 Osumnjičeni Ešef Hurić, Ahmet Sejdić i Ibro Merkez su pod istragom u dva predmeta Tužilaštva BiH, a osumnjičeni su da su kao visoki dužnosnici policijskih i vojnih struktura, počinili ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Goražda, tokom 1992. i 1993. godine.

Navedeni su pod istragom i osumnjičeni su da su, Ibro Merkez i Ešef Hurić, u svojstvu zapovjednika SJB Goražde, sudjelovali u realizaciji zapovjedi Predsjedništva Skupštine općine (SO) Goražde i njenog predsjednika, o koncentraciji srpskog stanovništva koje živi na području Goražda i razoružanju sela Bučje, te sudjelovali u protuzakonitom zatvaranju stanovništva srpske nacionalnosti u prostorijama MUP-a u Goraždu.

Oni su osumnjičeni da su planirali, zapovjedili, počinili, pomagali i sudjelovali u protuzakonitom zatočenju više od 100 osoba srpske nacionalnosti, oba spola i različitih starosnih skupina, među kojima su bila i djeca, koje su pripadnici policije i SJB nezakonito zatvorili u prostorije Policijske stanice, kao i u drugim objektima.

esef-huric

Foto: Arhiva (Hurić: Pod istragom u dva predmeta Tužilaštva BiH)

Zatočeni civili su u navedenim objektima držani u nečovječnim uvjetima više mjeseci, sve do 1993. godine, više desetina osoba boravilo je u jednoj prostoriji, boravili su u nečovječnim i nehigijenskim uvjetima, čime im je nanesena velika tjelesna i duševna patnja, a kao posljedica zatočenja, loših uvjeta i nepružanja pomoći, dvije osobe su smrtno stradale.

Kao posljedica navedenih zločina, desilo se trajno raseljenje srpskog civilnog stanovništva sa navedenog područja.

Ovi osumnjičeni pod istragom su zbog krivičnog djela-ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH.

Osumnjičeni Ahmet Sejdić tereti se da je za vrijeme rata u BiH, na teritoriji općina Rudo, Višegrad i Goražde, u vremenskom razdoblju od početka mjeseca jula 1992. godine do sredine mjeseca februara 1993. godine, u svojstvu zapovjednika Prve višegradske brigade Armije BiH, zajedno sa drugim pripadnicima Armije BiH, kršeći pravila međunarodnog prava, naredio, podstrekavao, pomagao, učinio ili na drugi način sudjelovao u pripremanju, pomaganju i učinjenju protuzakonitog zatvaranja, preseljenja i raseljenja, namjernog nanošenja snažne tjelesne i duševne boli ili patnje (mučenja) i nečovječnog postupanju prema više desetina civila srpske nacionalnosti i ratnim zarobljenicima Vojske RS.

 Kao posljedica počinjenih zločina, nastupila je smrt više osoba.

 On je osumnjičen da iako je znao ili mogao znati, nije spriječio ili kaznio njemu podređene osobe u namjernom nanošenju snažne tjelesne i duševne boli ili patnje (mučenju) i nečovječnom postupanju prema tim civilima i ratnim zarobljenicima i pljačkanju imovine civila.

 Ahmet Sejdić osumnjičen je za krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članaka 173. i 175. KZ BiH.

U ovim predmetima realizirana je značajna suradnja sa MUP-om RS, CJB Istočno Sarajevo, a u okviru predmeta protiv Ahmeta Sejdića, realizirana je značajna suradnja Tužilteljstva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije.

 Nakon hapšenja osumnjičeni će biti predati postupajućim tužiocima, koji će ih ispitati i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.

 08:32 Postupajući po naredbama Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su na području Sarajeva i Goražda uhapsili tri osobe zbog ratnog zločina, saopćeno je iz SIPA-e.

- Uhapšene su osobe inicijala E.H. (1958) i I.M. (1942) zbog sumnje da su počinile krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, na području općine Goražde tokom 1992. i 1993. godine. Uhapšena je i osoba inicijala A.S. (1960) zbog sumnje da je počinila krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i krivično ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području općina Višegrad, Rudo i Goražde tokom 1992. i 1993. godine. Među uhapšenim su aktuelni visoki dužnosnik policije i bivši visoki dužnosnik Armije BiH. Uhapšene osobe su  privedene su u službene prostorije SIPA-e, gdje se kriminalistički obrađuju, nakon čega će biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje, navodi se u saopćenju.

Nezvanično saznajemo da je među uhapšenim i Ešef Hurić, policijski komesar MUP-a Bosansko-podrinjskog kantona.

SIPA i Tužilaštvo BiH nastavit će intenzivno raditi na otkrivanju i procesuiranju što većeg broja osoba osumnjičenih za ratne zločine i kršenja međunarodnog humanitarnog prava. 

Kako nezvanično saznajemo, među uhapšenima su i advokat Ibro Merkez i ratni komandant Ahmet Sejdić. 

Sejdić, ratni komandant Prve slavne višegradske brigade, mnogima je poznat kao heroj odbrane Goražda. Rođen je 2. januara 1960. godine u Višegradu. Nakon što je višegradska brigada bila primorana da napusti regiju Višegrada i preseli u Goražde zbog pada Rogatice i nedostatka oružja, Sejdić je postao zapovjednik 808. muslimanske brigade u Goraždu. On je bio jedan od vodećih aktera u odbrani Goražda tokom ofanzive bosanskih Srba 1994. godine.