BIH

Revizori: Nikšićeva vlada neistinito prikazala budžet!

Bivša vlast ostavila haos u federalnoj kasi

A. Du.

9.11.2015

U kojoj mjeri je prethodna federalna vlast aktuelnoj Vladi FBiH ostavila haotično stanje u budžetu, svjedoči nedavno objavljen revizorski izvještaj u kojem vrvi od ocjena o nepravilnostima i nezakonitostima. Vlada Nermina Nikšića je, kada je riječ o budžetu FBiH, od revizora dobila negativnu ocjenu.

Federalni revizori su ustanovili da Ministarstvo finansija FBiH, na čijem je čelu bio Ante Krajina, u finansijskim izvještajima nije iskazalo obaveze u ukupnom iznosu od čak 97,3 miliona KM. Od toga se 40,5 miliona KM odnosi na neiskazana sredstva Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kojim je upravljao Jerko Ivanković Lijanović.

Ustanovili su i da je budžet čak prekoračen, i to za 7,3 miliona KM. Ova sredstva su, navodi se, iskazana na poziciji dugoročnih razgraničenih rashoda, a ne na odgovarajućoj poziciji troškova Ministarstva rada i socijalne politike. Sve to je dovelo do neistinitog prikazivanja budžeta.

Prethodna vlada, kako kažu revizori, nije poštovala ni odredbe Zakona o budžetima u FBiH jer nije vršila pravovremeno usaglašavanje rashoda s prihodima. 

Milioni za ugovore o djelu

O neodgovornim isplatama iz budžeta govore informacije revizora prema kojima je 2,7 miliona KM otišlo na isplatu po osnovu ugovora o djelu za poslove koji su svakako predviđeni unutrašnjom organizacijom, dok je 2,3 miliona KM isplaćeno za rad članova komisija iako se radi o angažiranju zaposlenih za obavljanje redovnih poslova.