BIH

Federalni rudarski inspektor: Do nesreće je došlo usljed zarušavanja materijala

Održana konferencija za novinare

D. K./A.Dž.

13.10.2015

Federalni rudarski inspektor Ferid Osmanović potvrdio je na konferenciji za novinare da se rudarska nesreća u jami Begići dogodila noćas iza 1 sat poslije ponoći, na oko 105 metara dubine od površine zemlje. U jami se u tom trenutku nalazilo 28 rudara, dok su još dvojica bila raspoređena na vanjskim poslovima.

- Direktno na samom radilištu, koje je radilo na izradi rudarske prostorije, komore, za smještaj elektroopreme, radilo je sedam rudara. U jednom trenutku nakon iznenadnog odvajanja neposredne krovine došlo je do zarušavanja kamena direktno na radnike koji su se nalazili na radilištu. Ishod nesreće su četiri smrtno stradala i dva radnika sa težim ili lakšim povredama - kazao je Osmanović.

dsc05168

Detalj sa press konferencije (Foto: A. Džonlić)

Kako je rekao, smrtno sradali i povrijeđeni, kao i svi ostali radnici izneseni su i evakuisani iz jame.

- Jama trenutno ne radi, a Federalna rudarska inspekcija će zajedno sa dežurnim tužiocem ZDK provesti istražne radnje na utvđivanju uzroka i okolnosti koje su dovele do nesreće - rekao je Osmanović.

Vršilac dužnosti direktora Rudnika mrkog uglja "Kakanj" Kasim Alajbegović rekao je da se nesreća desila u jami koja nije eksploataciona, nego pored glavnog transportnog hodnika, kod izrade treće komore za smještaj trafostanice. 

On je iznio imena smrtno nastradalih rudara, iza kojih su, kako je naveo, ostale supruge i petero djece.

kasim-alajbegovic
Alajbegović: Iznio imena smrtno stradalih rudara

Prema njegovim riječima, stradali su Muhamed (Muhameda) Sarač, Nermin (Kasima) Mušija, Mijo (Ilije) Stojčić i Sejad (Nedžiba) Gađun.

Generalni direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević je u ime Uprave i zaposlenika ovog preduzeća i u svoje ime izrazio saučešće roditeljima i porodicama rudara, Upravi i zaposlenicima RMU Kakanj, te građanima Kaknja i okolnih općina.

- U ovih 40 dana rada Uprave EP BiH usaglasili smo koncept podrške rudnicima koji bi značio program hitnog ulaganja i hitnu izradu godišnjeg plana za svaki rudnik, kako bismo za svaki od njih obezbijedili pozitivno poslovanje. Pitanje sigurnosti u rudnicima je centralno pitanje. Na upravama rudnika i EP BiH je da ovaj program investiranja efikasno završimo i očekujemo da će za šest mjeseci biti potpuno drugačija slika u rudnicima - kazao je Jašarević, najavivši da će EP BiH pružiti svaku vrstu pomoći.

dsc05166

Detalj sa press konferencije (Foto: A. Džonlić)

Federalni premijer Fadil Novalić rekao je da su izgubljena četiri dragocjena života iza kojih su ostala djeca i žene.

Potrcrtao je kako je rudarenje opasan posao, te da naša zemlja ima dugu historiju rudnika, ali i nesreća u njima.

- Prema prvim saznanjima, ovo nije klasična rudarska nesreća, tj. do nje nije došlo usljed eksplozije i nije se desila u zoni kopa, već u zoni komunikacije i kopanja. Nažalost, rudarski pozdrav "Sretno" nije bio dovoljan da četiri nesretna rudara izađu iz jame. Ovom prilikom upućujem izraze iskrenog saučešća njihovim porodicama - kazao je Novalić.

novalic

Novalić: Najavio podršku države

Novalić je istaknuo kako zbrinjavanje porodica nastradalih rudara sigurno neće biti problem jer komorati drže do svojih kolega, najavivši da će se i država pobrinuti za to.

- Međutim, problem će biti da uvedemo mjere sigurnosti da se ne dešavaju ovakve nesreće, iako je ova jedna od onih atipičnih. Na našim sastancima problem sigurnosti rudnika redovno je na dnevnom redu, i obećavam da ćemo ostati na tom kursu. Glavni cilj energetske politike u naredne četiri godine, između ostalog, i jeste ozdravljivanje rudnika - dodao je Novalić.